Ухвала
від 30.05.2016 по справі 344/6903/16-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/6903/16-к

Провадження № 1-кс/344/2542/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2016 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Івано-Франківського ВП ГУ НП України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12016090010001833, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого покликався на те, що Службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуваючи в змові із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » шляхом завищення цін на матеріали, внесли завідомо неправдиві відомості в акти виконаних робіт форми КБ-2В, при виконанні робіт з благоустрою м. Івано-Франківськ в 2015-2016 роках, в зв`язку з чим заволоділи бюджетними грошовими коштами в сумі понад 500 тис. грн., чим завдали збитків місцевому бюджету на вказану суму.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) має рахунки № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 ,№ НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 ,№ НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 ,№ НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 ,№ НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 , відкриті в ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄРДПОУ НОМЕР_23 , АДРЕСА_1 )

Враховуючи те, що інформація про рух коштів по вище вказаних рахунках, відкритих в ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_4 ", має суттєве значення для встановлення важливих обставин вчиненого кримінального правопорушення, а саме для встановлення факту надходжень грошових коштів на дані рахунки та їх використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на придбання будівельних матеріалів при виконанні робіт по благоустрою м. Івано-Франківськ, на даний час виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до речей і документів, які містять банківську таємницю, а саме до руху коштів по рахунках № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄРДПОУ НОМЕР_23 , АДРЕСА_1 ) за період з 01.12.2014 року по даний час з можливістю вилучення документів про рух коштів по даних рахунках, а саме: відомостей на паперових та електронних носіях про рух коштів з розшифровкою без скорочень контрагентів, їх статистичних кодів, в тому числі реквізитів їх рахунків (номер рахунку, МФО банківської установи).

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з`явився, хоча про день та час розгляду клопотання повідомлявся, про причини неявки не повідомив.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Перелік охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, визначено у ст. 162 КПК України.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а відповідно до ч. 7 цієї статі, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

Зі змісту клопотання вбачається, що сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу до речей і документів, які підпадають під визначення охоронюваної законом таємниці.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 132 КПК України для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а ч. 5 цієї статі передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Так, ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» (з останніми змінами, внесеними згідно із Законом України № 901-VIII від 23.12.2015р.) встановлено порядок розкриття банківської таємниці, зокрема відповідно до п. 3 ч. 1 цієї статі інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками органам прокуратури України, Служби безпеки України, Національної поліції, Національному антикорупційному бюро України, Антимонопольного комітету України - на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу.

В той же час слідчим не доведено відсутність можливості без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати зазначені у клопотанні документи, які в свою чергу можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відтак, враховуючи вищенаведене, не вбачаю підстав для задоволення даного клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Івано-Франківського ВП ГУ НП України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.05.2016
Оприлюднено15.03.2023

Судовий реєстр по справі —344/6903/16-к

Ухвала від 30.05.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні