Ухвала
від 03.06.2016 по справі 15/б-828
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"03" червня 2016 р. Справа № 15/Б-828 УХВАЛА

у складі судді Півторака М.Є.

за участю секретаря судового засідання Цимбалюк І.В.

Розглянув клопотання ліквідатора ОСОБА_1 про зняття арешту з майна банкрута та продовження строку ліквідаційної процедури у справі:

За заявою кредитора: Зборівського районного центру зайнятості, вул. Б. Хмельницького, 60, м. Зборів Тернопільської області

до боржника: Спілки селянських господарств ім. Данила Галицького, с. Ярчівці, Зборівського району Тернопільської області

За участю представників:

Кредитора: не прибув.

Боржника: ОСОБА_1 - ліквідатор банкрута, ухвала господарського суду від 16.07.2008 року.

У зв'язку з відсутністю клопотання сторін фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Встановив:

25 квітня 2016 року до господарського суду Тернопільської області надійшло клопотання №18-04/1 від 18.04.2016 року ліквідатора ОСОБА_1 про зняття арешту з майна банкрута та продовження строку ліквідаційної процедури.

В обґрунтування заявленого клопотання ліквідатор надав суду Витяг з Тернопільського МРЕВ Облікової картки державного ТЗ 4678 ТЕН та Облікової картки державного ТЗ 6661 ТЕР.

Ухвалою господарського суду від 29 квітня 2016 року призначено судове засідання по розгляду клопотання ліквідатора о 09 год. 45 хв. 20 травня 2016 року.

Ухвалою господарського суду від 20.05.2016 року розгляд клопотання було відкладено до 09 год. 45 хв. 03 червня 2016 року.

В судове засідання 20.05.2016 року представник кредитора не прибув.

Ліквідатор ОСОБА_1 у судовому засіданні 03.06.2016р. підтримав клопотання щодо скасування всіх обтяжень майна банкрута - Спілки селянських господарств ім. Данила Галицького.

До матеріалів справи супровідним листом №02-06/1 від 02.06.2016 року ліквідатором долучено Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, в якому зазначено, що в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна інформація відсутня. Однак, ліквідатор зазначив, що у Витягах Тернопільського МРЕВ з Облікової картки державного ТЗ 4678 ТЕН та Облікової картки державного ТЗ 6661 ТЕР вказано, що дані транспортні засоби накладено арешт ухвалою господарського суду Тернопільської області від 14.08.2012 року.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення ліквідатора, суд встановив наступне:

Постановою господарського суду від 29.11.2006р. у справі № 15/Б-828 боржника - Спілку селянських господарств ім. Данила Галицького визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, передбачену Законом України В« Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» та призначено ліквідатором банкрута ОСОБА_2, м. Тернопіль, вул. Л. Українки, 3/23, а/с 408, ліцензія серії АА № 630110, видана Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України 23.12.2003р.

Ухвалою господарського суду від 16 липня 2008 року припинено повноваження ліквідатора ОСОБА_2 та призначено ОСОБА_1, м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 60/17, ліцензія серії АВ №158332 від 25.10.2006р., видана Державним департаментом з питань банкрутства Міністерства економіки України.

Відповідно до положень ст. 41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ст.5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Пунктом 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено , що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Згідно ч. 1 ст.25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується в першу чергу згідно зі статтею 31 цього Закону за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими; з підстав, передбачених частиною десятою статті 17 цього Закону, подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає у встановленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства інформацію для ведення єдиної бази даних щодо підприємств-банкрутів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 26 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку. Речі, визначені родовими ознаками, що належать банкруту на праві володіння або користування, включаються до складу ліквідаційної маси.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

Юридичний факт банкрутства особи вводить відносно банкрута новий правовий режим, який регулюється спеціальним Законом - Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги якого розповсюджуються на усіх учасників суспільних відносин, що стосуються прав і обов'язків боржника-банкрута. Права та інтереси банкрута і кредиторів у справі реалізуються через ліквідатора, який для їх забезпечення має право подати відповідні заяви (клопотання) до органів та осіб, що наклали арешти чи заборони на майно боржника-банкрута, які, в свою чергу, зобов'язані їх скасувати (припинити, анулювати, зняти, погасити тощо).

Постанова господарського суду Тернопільської області від 29.11.2006р. у справі № 15/Б-828 та факт банкрутства, який нею встановлений, для осіб, які наклали арешти або заборони на майно боржника, визнаного банкрутом, є правозмінюючим юридичним фактом, наслідком якого є скасування за заявою ліквідатора арештів та інших заборон, що накладені на майно банкрута спілки селянських господарств ім. Данила Галицького , будь-якими органами (судами, нотаріусами, органами виконавчої служби тощо), що їх наклали (вчинили).

Таким чином, під час здійснення ліквідатором покладених на нього обов'язків щодо задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, майнові активи боржника, визнаного банкрутом, мають бути вільними від будь-яких обмежень щодо розпорядження ними, оскільки одним із завдань ліквідаційної процедури є продаж майна боржника з метою задоволення визнаних вимог кредиторів.

Накладене обтяження на майно банкрута є перешкодою (обмеженням) у здійсненні ліквідатором ліквідаційних заходів щодо банкрута, а саме, виявлення майна банкрута, включення такого майна до ліквідаційної маси, його оцінки та реалізації, одержання та накопичення коштів на відкритому депозиті в нотаріальній конторі та послідуючим проведенням задоволення вимог кредиторів у порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута.

При цьому, зняття заборон та арештів із майна боржника у порядку статті 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним, і стосується будь-яких органів і посадових осіб.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Вищого господарського суду України №Б-50/112-09 від 13.10.2011р., №20/б від 18.01.2011р., №Б-24/39-09 від 08.12.2011 р., №5/19 від 01.11.2011р., №22/60б від 17.02.2011р., №Б-50/265-10 від 26.07.2011р., № 5023/1208/11 від 11.10.2011р., №17/140-Б-10 від 18.07.2012р., №5016/343/2012 від 26.02. 2013 р., №12/5009/7594/11 від 15.05.2013 року.

Таким чином, існують законодавчо встановлені підстави для задоволення клопотання ліквідатора ОСОБА_1 про скасування обтяжень рухомого майна спілки селянських господарств ім. Данила Галицького с. Ярчівці Зборівського району.

Згідно Витягів Тернопільського МРЕВ з Облікової картки державного ТЗ 4678 ТЕН та Облікової картки державного ТЗ 6661 ТЕР вказано, що дані транспортні засоби накладено арешт ухвалою господарського суду Тернопільської області від 14.08.2012 року

При цьому суд також враховує, що зняття заборон та арештів із майна боржника згідно зі ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним і стосується будь-яких органів і посадових осіб, відповідно до ст. 45 Господарського процесуального кодексу України ухвали господарських судів є обов'язковими для виконання на всій території України, їх невиконання тягне встановлену цим Кодексом та іншими Законами України відповідальність.

За викладених обставин, суд вважає клопотання ліквідатора обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. 86 ГПК України, ст. 37, 38, 41- 44 Закону України „ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом В» , господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1.Клопотання ліквідатора спілки селянських господарств імені ОСОБА_3 с. Ярчівці Зборівського району Тернопільської області ОСОБА_1 про зняття обтяжень з майна банкрута задовольнити.

2.Припинити шляхом скасування всіх обмежень щодо розпорядження рухомим та не рухомим майном банкрута спілки селянських господарств імені ОСОБА_3 с. Ярчівці Зборівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код юридичної особи 03783801.

3.Відділу державної виконавчої служби Зборівського районного управління юстиції, код: 34854630, 48200, Тернопільська обл., м. Зборів вул. Львівська, 2 винести постанову про зняття арештів з транспортних засобів спілки селянських господарств імені ОСОБА_3 с. Ярчівці Зборівського району Тернопільської області.

4. Дана ухвала набирає чинності з дати її прийняття 03 червня 2016р. та може бути оскаржена в установленому законом порядку.

5. Ухвала підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень, та може бути пред'явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку протягом одного року з дати її прийняття.

6. Ухвалу направити: кредитору та ліквідатору ОСОБА_1, м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 60/17.

Суддя М.Є. Півторак

Дата ухвалення рішення03.06.2016
Оприлюднено04.07.2016

Судовий реєстр по справі —15/б-828

Ухвала від 24.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 24.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 02.07.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 25.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 16.04.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні