Постанова
від 26.01.2017 по справі 487/39/17
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/39/17

Провадження № 1-кс/487/83/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.01.2017 року Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва Біцюк А. В., за участю секретаря судових засідань Попович В. Б., прокурора Точонова В. В., розглянувши клопотання прокурора Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 Точонова В. В., про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

Встановив:

25.01.2017 року прокурор Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 Точонов В. В., в рамках здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, відповідальність за вчинення якого передбачена ч.2 ст. 367 КК України, ініціював перед слідчим суддею вказане клопотання, в якому просив дати згоду на тимчасовий доступ та дозвіл до документів (в тому числі електронних), які перебувають у володінні ПАТ ІдеяБанк (код ЄДРПОУ 19390819, МФО 336310. юридична адреса: вул. Валова, 11, м. Львів, Львівська обл., 79008) та зобов'язати надати копії документів в тому числі електронних, які містять інформацію про розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 -ТОВ Альфа-безпека (код 40207890), а також всі інші рахунки (поточні, депозитні,карткові тощо) ТОВ Альфа-безпека , ОСОБА_3 (код НОМЕР_1), ОСОБА_4 (код НОМЕР_2), ОСОБА_5 (код НОМЕР_3), які були відкриті у ПАТ ІдеяБанк , рух коштів на них за період часу з дня відкриття рахунку по день отримання ухвали до виконання, а також анкетні дані осіб, уповноважених розпоряджатися даними рахунками і коштами на них.

Посилаючись на те, що, отримані відомості та матеріали вказують на наявність в діях службових осіб МФ ДП АМПУ ознак скоєння кримінального правопорушення у сфері службової діяльності та дана інформація має суттєве значення для кримінального провадження та дозволить виявити та встановити всіх учасників даного кримінального правопорушення, просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні прокурор Точонов В. В. підтримав клопотання у повному обсязі, просив суд про його задоволення.

Вислухавши доводи прокурора, та перевіривши матеріали клопотання приходжу такого висновку.

Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016151030000400 від 21.12.2016 року та інші матеріали клопотання, свідчать про встановлення слідчим події, що має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України.

Судом встановлено, що у провадженні Заводського відділу поліції ГУ Національної поліції в Миколаївській області перебуває кримінальне провадження №42016151030000400 від 21.12.2016 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 367 КК України за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, розпочате Миколаївською місцевою прокуратурою №1.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 937 Питання забезпечення охорони об'єктів державної та інших форм власності Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" включено до переліку об'єктів державної та інших форм власності, охорона нерухомого майна яких здійснюється виключно органами поліції охорони на договірних засадах. Проте, всупереч вимогам вказаної постанови службовими особами МФ Дії АМПУ безпідставно проведені відкриті торги в електронній системі Прозорро в інтересах ТОВ Альфа-безпека (м. Київ), з яким 12.12.2016 року укладено договір №278-В-МИФ-16 щодо надання послуг з охорони території Миколаївського морського торговельного порту терміном до 31.12.2016 року на суму 871 819,2 грн.

Вказані дії спричинили тяжкі наслідки у виді нанесення МФ ДП АМПУ матеріальних збитків у розмірі 871,8 тис. грн.

Згідно із даними електронної системи публічних закупівель Прозорро (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-10--18-000101-a/) у вказаних торгах також приймали участь Управління поліції охорони в Миколаївській області (далі - УГІО), ТОВ Южний Янтарь (м. Миколаїв) та ГІГІ Укртекбезпека (м. Одеса), пропозиції яких були безпідставно відхилені тендерним комітетом МФ ДП АМПУ .

Так, згідно протоколу засідання Тендерного комітету від 14.11.2016 пропозицію ПГІ Укртекбезпека у розмірі 476,3 тис. грн. відхилено у зв'язку із невідповідністю суми пропозиції на сайті (476 грн.) сумі, вказаній у поданих вказаним учасником документів (476 тис. грн.).

Відповідно до протоколу засідання Тендерного комітету від 18.11.2016 пропозицію УПО в розмірі 414 тис. грн. відхилено у зв'язку з тим, що кількість копій посвідчень співробітників УПО не відповідає списку працівників УПО відповідної кваліфікації . За аналогічними підставами протоколом тендерного комітету від засідання Тендерного комітету від 25.1 1.2016 відхилено пропозицію ТОВ Южний Янтарь у розмірі 421,8 тис. грн.

Враховуючи те, що тендерна документація не містить вказаних вимог, наявні підстави вважати рішення тендерного комітету МФ ДП АМПУ про відхилення пропозицій УПО та ТОВ Южний Янтарь необгрунтованими та такими, що суперечать інтересам державного підприємства.

Також встановлено, що у період між засіданнями які відбулися 18.11.2016 року та 25.11.2016 року склад комітету було повністю оновлено.

Протоколом засідання тендерного комітету від 28.11.2016 переможцем вказаних торгів визнано ТОВ Альфа-безпека з пропозицією 871,8 тис. грн. При цьому, кількість наданих ТОВ Альфа-безпека копій посвідчень співробітників також не відповідала кількості працівників вказаної комерційної структури, а список працівників із зазначенням їх ПІБ взагалі не надано, що мало бути підставою для відхилення такої пропозиції. Зазначене вказує на наявність ознак прийняття членами тендерного комітету МФ ДП АМПУ упередженого рішення в інтересах ТОВ Альфа-безпека .

Крім цього, із врахуванням розмірів цінових пропозицій ПП Укртекбезпека , УПО та ТОВ Южний Янтарь , цінова пропозиція ТОВ Альфа-безпека у розмірі 871,8 тис. грн. не могла вважатися тендерним комітетом МФ ДП АМПУ прийнятною, тому що перевищує середньо-ринковий рівень більше, ніж у 2 рази.

Також встановлено, що до підписання угоди від 12.12.2016 року № 278-В-МИФ-16 між МФ ДП АМПУ та ТОВ Альфа-безпека охорона об'єктів ММТП здійснювалася силами служби загальної охорони та режиму (СЗОР) державного підприємства та УПО (згідно укладеної між УПО та МФДГІ АМПУ угоди №2-В-АМПУ-16 від 04.01.2016 на суму 516,75 тис. грн. щомісячно).

Організація та проведення торгів щодо закупівлі охоронних послуг здійснювалися службовими особами МФ ДП АМПУ без будь-яких обгрунтувань збільшення чисельності особового складу СЗОР державного підприємства та УПО, задіяного в охороні об'єктів ММТП.

Внаслідок підписання угоди від 12.12.2016 №278-В-МИФ-16 охорона об'єктів ММТП здійснюється із додатковим залученням співробітників ТОВ Альфа- безпека , які фактично дублюють дії співробітників СЗОР МФ ДП АМПУ та УПО. Зазначене свідчить про безпідставність проведення МФ ДП АМПУ торгів та укладення договору щодо закупівлі охоронних послуг.

Встановлено, що оплата наданих ТОВ Альфа-безпека охоронних послуг здійснюється на р/р НОМЕР_4 в ПАТ ІдеяБанк .

Директором ТОВ Альфа-безпека є ОСОБА_3 (код НОМЕР_1), засновниками - ОСОБА_4 (код НОМЕР_2), ОСОБА_6 (код НОМЕР_3).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. ч. 2, 4, 6, 7 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування по встановленню всіх обставин вчинення злочину за ч.2 ст. 367 КК України, а саме для встановлення фактичних обставин вчинення правопорушення та кола причетних до цього осіб, суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання, а саме надання прокурору Точонову В. В. дозволу на тимчасовий доступ до документів (в тому числі електронних), які перебувають у володінні ПАТ ІдеяБанк , щодо інформації про розрахунковий рахунок ТОВ Альфа-безпека , а також всіх інших рахунків ТОВ Альфа-безпека , які були відкриті у ПАТ ІдеяБанк , рух коштів на них за період часу з 30 грудня 2016 року по 25.01.2017 року, оскільки такий ступінь втручання до вказаних документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування.

Вирішуючи питання щодо надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що містять інформацію про розрахунковий рахунок ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, які були відкриті у ПАТ ІдеяБанк , рух коштів на них за період часу з дня відкриття рахунку по день отримання ухвали до виконання, суд дійшов висновку про відмову в цій частині клопотання, оскільки прокурором при розгляді клопотання не доведено яке доказове значення містить вказана інформація для розслідування кримінального провадження за правовою кваліфікацією за ч.2 ст. 367 КК України за фактом вчинення службовими особами МФ ДП АМПУ безпідставно проведених відкритих торгів в електронній системі Прозорро в інтересах ТОВ Альфа-Безпека .

Керуючись п. 5 ч. 2 ст. 131, ч. 1 ст. 132, ст. 159, п. 7 ч. 1 ст. 162, ст.ст. 163-164 КПК України, -

Ухвалив :

Клопотання прокурора Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 Точонова В. В., про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю - задовольнити частково .

Надати прокурору Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 Точонову Валерію Віталійовичу та співробітникам оперативного підрозділу за його дорученням тимчасовий доступ до документів (в тому числі електронних), які перебувають у володінні ПАТ ІдеяБанк (код ЄДРПОУ 19390819, МФО 336310, юридична адреса: вул. Валова, 11, м. Львів, Львівська обл., 79008) та зобов'язати надати копії документів в тому числі електронних, які містять інформацію про розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 -ТОВ Альфа-безпека (код 40207890), а також всі інші рахунки (поточні, депозитні,карткові тощо) ТОВ Альфа-безпека , які були відкриті у ПАТ ІдеяБанк , рух коштів на них за період часу з 30 грудня 2016 року по 25.01.2017 року, а також анкетні дані осіб, уповноважених розпоряджатися даними рахунками і коштами на них.

Строк дії ухвали - до 26.03.2017 року (включно).

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку в силу ст.166 КПК України, з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Заводського

районного суду міста Миколаєва А. В. БІЦЮК

Дата ухвалення рішення26.01.2017
Оприлюднено02.02.2017
Номер документу64373026
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/39/17

Постанова від 03.02.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Біцюк А. В.

Постанова від 03.02.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Біцюк А. В.

Постанова від 26.01.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Біцюк А. В.

Постанова від 26.01.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Біцюк А. В.

Постанова від 10.01.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Біцюк А. В.

Постанова від 10.01.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Біцюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні