Ухвала
від 01.08.2017 по справі 683/1873/17
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/1873/17

1-кс/683/470/2017

УХВАЛА

28 липня 2017 року м. Старокостянтинів

Слідчий суддя Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю начальника Старокостянтинівського СВ ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , прокурора Старокостянтинівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 розглянувши клопотання по кримінальному провадженню № 12017240220000483 про надання дозволу на проведення перевірки,

ВСТАНОВИВ:

28 липня 2017 року начальник Старокостянтинівського СВ ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , з погодженням з прокурором звернувся з клопотанням про надання дозволу на проведення перевірки, посилаючись на те, що 10 липня 2017 року до Старокостянтинівського ВП ГУНП в Хмельницькій області надійшло письмове звернення голови Старокостянтинівської райдержадміністрації ОСОБА_5 про те, що в ході комісійного обстеження території, переданої в користування Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств останнім незаконно використовується 1,0595 га. земель сільськогосподарського призначення Радковецької сільської ради та 0,2321 га земель відводу автодороги.

Крім того, 14 липня 2017 року від гр. ОСОБА_6 надійшло аналогічне звернення щодо порушення службовими особами Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств вимог рішення сесії Старокостянтинівської міської ради в частині порушення мораторію на ввезення твердих побутових відходів на полігон ТПВ з інших регіонів держави, інші порушення вимог екологічного законодавства зі сторони керівництва Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств

По даному факту 10 липня 2017 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12017240220000483 внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 254 КК України.

Встановлено, що 11.10.2016 року Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області проведено планову перевірку Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств, в ході проведення якої виявлено наступні порушення:

Порушено правила експлуатації полігону ТПВ, а саме полігон перенавантажений;

Не здійснюється інструментально-лабораторні вимірювання параметрів викидів забруднюючих речовин пересувних джерел;\

Відсутній дозвіл на операції у сфері поводження з відходами;

Не здійснюються організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації фільтрату, як відходу;

Не визначено склад та властивості, відповідний ступінь небезпеки для фільтрату;

Не забезпечено веденя моніторингу впливу полігону ТПВ на довкілля, а саме не ведуться моніторингові спостереження за станом підземних вод;

Порушено діючі правила експлуатації полігона ТПВ, а також технології складування, захоронення ТПВ та експлуатації;

Не забезпечено щоквартальне інформування Держекоінспекції про стан поводження з відпрацьованими мастилами (оливами);

План організації роботи у сфері поводження з відходами на 2016 рік не розроблено.

24 лютого 2017 року проведено позапланову перевірку Старокостянтинівського ККП, під час якої встановлено, що порушення природоохоронного законодавства, виявлені під час планової перевірки не усунуті.

26 квітня 2017 року між Старокостянтинівським комбінатом комунальних підприємств та ТОВ «ДВ-Екосвіт», ТФ «Львівспецкомунтранс», ТОВ «Екостаркон» укладено договір намірів про співпрацю, на підставі якого на полігон ТПВ завозились ТПВ з інших регіонів держави, а саме з м. Львів.

02 червня 2017 року сесією Старокостянтинівської міської ради прийнято рішення щодо:

- Зобов`язання розірвати договір намірів про співпрацю від 26.04.2017 року;

- Встановлено, що укладання нових договорів щодо завезення ТПВ з інших регіонів держави можливе лише після проведення громадських слухань та прийняття відповідного рішення сесією міської ради;

- З 02 червня 2017 року запроваджено мораторій на ввезення на територію Старокостянтинівського полігону ТПВ сміття з інших регіонів держави.

04 липня 2017 року комісією Старокостянтинівської РДА з перевірки дотримання природоохоронного та земельного законодавства встановлено, що в ході комісійного обстеження території, переданої в користування Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств останнім незаконно використовується 1,0595 га. земель сільськогосподарського призначення Радковецької сільської ради та 0,2321 га земель відводу автодороги.

Незважаючи на виявлені порушення, 26 червня 2017 року Старокостянтинівський комбінат комунальних підприємств складає та підписує новий додаток до договору від 26.04.2017 року, яким відновлює дію вже розірваного договору, в результаті чого на Старокостянтинівський полігон ТПВ продовжують надходити ТПВ з інших регіонів держави, а саме з м. Львів.

Крім того, під час фіксації випадків розвантаження вантажівок з ТПВ працівниками Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств належним чином не ведеться облік обсягів завезеного сміття.

Перераховані факти та події спричинили значний резонанс серед місцевих жителів.

Відповідно до п. 1 Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 13.04.2011 № 454/2011 вказана інспекція входить до системи органів виконавчої влади та утворюється для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Пунктом 7 Положення Держекоінспекція України здійснює свої повноваження безпосередньо та через свої територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, морські екологічні інспекції (Азовська, Азово- Чорноморська, Північно-Західного регіону Чорного моря).

Згідно п.4 Положення про Державну екологічну інспекцію в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 04.11.2011 № 429, (далі - Положення) Держекоінспекція відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Постановою КМ України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» встановлено, що надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб- підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами за переліком згідно з додатком, зокрема Держінспекцією, здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Заслухавши думку прокурора, слідчого які підтримали клопотання та дослідивши матеріали клопотання та беручи до уваги що, підтвердження фактів порушення вимог природоохоронного законодавства в діяльності вказаного підприємства має важливе значення для встановлення фактичних обставин справи, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню та необхідно з цією метою призначити перевірку з питань дотримання Старокостянтинівським комбінатом комунальних підприємств (код ЄДРПОУ 03356039, юридична адреса: 31100, м. Старокостянтинів, вул. Красовського, 1а) вимог природоохоронного законодавства, проведення якої доручити працівникам Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області.

Керуючись ст. 36. 91-93 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити клопотання про проведення перевірки. Призначити по кримінальному провадженню № 12017240220000483 від 10.07.2017 року перевірку з питань додержання вимог природоохоронного законодавства в діяльності Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств (код ЄДРПОУ 03356039, юридична адреса: 31100, м. Старокостянтинів, вул. Красовського 1а).

Надати дозвіл Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області (м. Хмельницький, вул. І. Франка, 2/2) на проведення перевірки в діяльності Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств з питань додержання вимог природоохоронного законодавства.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення01.08.2017
Оприлюднено07.03.2023

Судовий реєстр по справі —683/1873/17

Ухвала від 01.08.2017

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Цішковський В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні