Ухвала
від 11.09.2017 по справі 569/13572/17
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/13572/17

УХВАЛА

11 вересня 2017 року м. Рівне

Суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчий в ОВС слідчого управління ГУНП в Рівненській області підполковник поліції ОСОБА_2 , яке погоджено із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до оригіналів документів та можливість їх тимчасового вилучення,

в с т а н о в и в:

Старший слідчий в ОВС слідчого управління ГУНП в Рівненській області підполковник поліції ОСОБА_2 звернулась в суд із клопотанням, яке погоджено із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до оригіналів всіх тендерних документів за період часу з 01.01.2017 по 01.09.2017 роки, переможцями яких визнано: ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ПВКФ ІНФОРМАЦІЯ_2 ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_3 , в тому числі по об`єктах: Поточний середній ремонт автомобільної дороги Володимирець Красносілля Малі Телковичі на ділянці км.9+000 км 13+000; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Вежиця-Рокитне-Борове; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Соломир-Дібрівськ-Сварицевичі на ділянці км 8+900 км 11+900; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Зарічне Борове-Стара Рафалівка-Полиці на ділянці км 42+300 км 45+300; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Городок-Рудка на ділянці 15+200 км 17+200; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Степаньгород-Хіночі-Радижеве-Зелене на ділянці км 1+100-км4+100 в т.ч.:

-повідомлення про акцепт пропозиції за результатами застосування процедури закупівлі конкурсних торгів;

-звітів про результати проведення процедури відкритих торгів;

-документів конкурсних торгів затвердженої рішенням комітету конкурсних торгів та погодженої головою комітету з конкурсних торгів;

-реєстри отриманих пропозицій конкурсних торгів;

-протокол розкриття пропозицій конкурсних торгів;

-рішення про недопущення до участі у тендері учасників (із зазначенням причин);

-рішення тендерного комітету про визнання переможця конкурсних торгів;

-експертний звіт (висновку) проектно-кошторисної документації на закупівлю будівельних робіт, котрі знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання зазначила, що до прокуратури Рівненської області надійшло звернення Народного депутата України про те, що службові особи юридичної особи приватного права умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, використали всупереч інтересам юридичної особи свої повноваження, що спричинило тяжких наслідків державним інтересам.

У ході проведення досудового розслідування до слідчого управління ГУНП в Рівненській області надійшов мотивований рапорт старшого оперуповноваженого УЗЕ в Рівненській області ДЗЕ НП України ОСОБА_4 про те, що в ході оперативного супроводження вказаного провадження достовірно встановлено, що відомості про вчинення вищевказаного кримінального правопорушення внесені до ЄРДР на підставі інформації зазначеної у зверненні народного депутата України ОСОБА_5 .

Так, ОСОБА_6 являється директором ПВКФ ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ЄДПРОУ НОМЕР_2 , директор ОСОБА_6 , фінансовий директор ОСОБА_7 ), а також є неофіційним власником та організатором діяльності ПП ОСОБА_8 (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , засновник та директор ОСОБА_9 ) та ТзОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 , директор ОСОБА_10 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_6 , директор ОСОБА_11 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 директор ОСОБА_12 , фінансовий директор та бухгалтер ОСОБА_13 ).

До своєї злочинної діяльності ОСОБА_6 також залучив громадянку ОСОБА_7 , яка здійснює фінансовий контроль всіх підприємств та координує діяльність приватних підприємців, через розрахункові рахунки яких знімаються готівкові кошти у значних розмірах та проводяться безтоварні операції.

Також, ОСОБА_6 використовуючи ОСОБА_9 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 та ОСОБА_13 , зв`язки з директором ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_15 та керівником Дочірнього підприємства ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_16 (які сприяють у заключенні договорів на виконання вище переліченими фірмами будівельно-монтажних робіт на території м. Рівне та Рівненської області), упродовж 2015-2017 років організував укладання ряду договорів на виконання будівельно-монтажних робіт з будівництва, реконструкції, капітальних та поточних ремонтів на об`єктах соціально-культурної сфери, дорогах та інших на замовлення бюджетних установ та організацій області ( в т.ч. ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , стадіону в м. Зарічне, спортивно-оздоровчого комплексу в м. Дубровиця, середній ремонт автомобільної дороги Володимирець-Краснопілля-МаліТелковичі на ділянці км 9+000 13+000).

Також, ОСОБА_6 використовуючи та діючи з ОСОБА_9 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , за попередньою змовою групою осіб вчинили дії, спрямовані на заволодіння бюджетних коштів, виділених на виконання робіт на вищевказаних об`єктах шляхом завищення вартості ТМЦ, витрат, об`ємів виконаних робіт, використання ТМЦ, що не відповідають вимогам ДБН, ДСТУ, внесення недостовірних відомостей до актів приймання виконаних робіт, на наступних об`єктах: Реконструкція дороги на вул.17 Вересня в смт. Млинiв; Капітальний ремонт дороги по вул. Сурмичів та вул. Острозька, в смт. Мiзоч, Здолбунівського району; Капітальний ремонт від вул. Пушкіна до вул. Гагаріна в смт. Млинів; Капітальний ремонт дороги по вул. Кузнєцова в смт. Млинiв; Поточний ремонт вул. Паркова м. Радивилів; Поточний ремонт вул. Тиха м. Радивилів; Капітальний ремонт навчального корпусу ІНФОРМАЦІЯ_16 ; Капiтальний ремонт спортзалу по АДРЕСА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_17 фізичної культури; Капітальні(поточні) ремонти, реконструкції (будівництво) об`єктів на замовлення ІНФОРМАЦІЯ_7 ; Капітальні (поточні) ремонти, реконструкції (будівництво) об`єктів на замовлення Дочірнього підприємства ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Також встановлено, що за результатами виконання робіт на перелічених об`єктах на замовлення вищевказаних замовників, було залучено інженерів технічного нагляду ОСОБА_17 (фізична особа підприємець) та ОСОБА_18 (працівника відділу технічного нагляду ІНФОРМАЦІЯ_7 ), які нібито перевіряли виконання робіт та підписували акти виконаних робіт, що містили неправдиві відомості. Також залучено інженера проектів по всіх об`єктах ОСОБА_19 ( директор ППФ ІНФОРМАЦІЯ_18 ), що здійснював розроблення, внесення змін до проектів та продовжує неправомірно погоджувати, вносити зміни до проектів з порушенням норм законодавства, та з метою виправлення актів та подальшого уникнення відповідальності.

Так, з метою завищення вартості ТМЦ, витрат, об`ємів виконаних робіт, використання ТМЦ, що не відповідають вимогам ДБН, ДСТУ, постачання котлів менших потужностей залучено ряд контрагентів, зокрема: ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_19 , ФОП ОСОБА_20 , ФОП ОСОБА_21 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_20 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_21 , ПП ОСОБА_22 , ФОП ОСОБА_23 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_22 , ФОП ОСОБА_24 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_23 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_24 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_25 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_26 , ППФ ІНФОРМАЦІЯ_27 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_28 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_29 , ПП ОСОБА_25 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_30 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_31 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_32 , ПТПП ІНФОРМАЦІЯ_33 , ПП ОСОБА_26 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_34 , ПП ОСОБА_27 , ППФ ІНФОРМАЦІЯ_18 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_35 , ППФ ІНФОРМАЦІЯ_36 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_37 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_38 , ПП ОСОБА_28 та інших. Також, з метою штучного завищення витрат та незаконного формування податкового кредиту для подальшого виведення коштів в тінь та їхнього конвертування у готівку використовують наступних суб`єктів господарювання (в т.ч. СПД з ознаками фіктивності): ФОП ОСОБА_20 , ФОП ОСОБА_21 , ФОП ОСОБА_23 , ФОП ОСОБА_24 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_19 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_20 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_21 , ПП ОСОБА_22 , ФОП ОСОБА_29 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_30 , ФОП ОСОБА_31 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_39 .

На даний час службові особи ПВКФ ІНФОРМАЦІЯ_2 , ПП ОСОБА_8 , ТзОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 та ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовляються надавати юридичні, бухгалтерські документи та інші, які стосуються виконання вищевказаних робіт на замовлення бюджетних установ та організацій різних форм власності, намагаються знищити, підробити документи (в т. ч. електронного обліку), вивезти комп`ютерну техніку та матеріальні носії, на яких розроблялися документи, що можуть в подальшому бути використані як докази. З метою уникнення можливості накладення органом досудового розслідування арештів для забезпечення відшкодування завданих збитків вчиняють дії по зняттю готівкових коштів з рахунків вказаних підприємств та підконтрольних суб`єктів господарювання підприємств.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 2 ст. 3641 КК України.

Вжитими заходами встановлено, що до вказаної схеми вчинення даного злочину входять службові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 , у приміщенні якого зберігаються тендерні документи: звітів про результати проведення процедури відкритих торгів на закупівлю; документів конкурсних торгів затвердженої рішенням комітету конкурсних торгів та погодженої головою комітету з конкурсних торгів на закупівлю; протокол розкриття пропозицій конкурсних торгів; протокол розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю; рішення тендерного комітету про визнання переможця конкурсних торгів на закупівлю по об`єктам: Поточний середній ремонт автомобільної дороги Володимирець Красносілля Малі Телковичі на ділянці км.9+000 км 13+000, а також інші об`єкти поточних середніх ремонтів автомобільних доріг по Рівненській області

Дані документи знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

Із використанням вказаних предметів і документів можливо встановити повну схему привласнення бюджетних коштів, усіх суб`єктів господарювання, задіяних у вчиненні та приховуванні злочину, встановити місцезнаходження привласнених (легалізованих) коштів, осіб, причетних до їх легалізації, встановлення інших фактів вчинення злочинів. Відшукання матеріальних цінностей дасть змогу забезпечити відшкодування нанесених збитків.

Оскільки вищевказані документи необхідні для подальшого їх використання при призначенні документальної позапланової виїзної перевірки щодо дотримання чинного податкового та валютного законодавства при здійсненні фінансових операцій, достовірності ведення бухгалтерського та податкового обліку, позапланової ревізії щодо перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності, судово-економічної експертизи та судово-почеркознавчої експертизи, які можуть бути використані як доказ в суді, слідчий просить клопотання задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи,у володінні якої знаходиться інформація,з огляду на наявність достатніх підстав вважати,що існує реальна загрозі зміни або знищення такої інформації.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

В провадженні слідчого управління ГУНП в Рівненській області перебувають матеріали кримінального провадження № 42017180000000096, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.06.2017, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 3641 КК України.

Згідно положень ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що документи, доступ до яких необхідно отримати, будуть використані для встановлення істини по справі, для повного всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що наявні всі підстави для задоволення такого клопотання.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.131,132,159-166 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати тимчасовий доступ групі слідчих: ОСОБА_2 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 та вилучити (здійснити виїмку) оригінали всіх тендерних документів за період часу з 01.01.2017 по 01.09.2017 роки переможцями яких визнано: ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ПВКФ ІНФОРМАЦІЯ_2 ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_3 , в тому числі по об`єктах: Поточний середній ремонт автомобільної дороги Володимирець Красносілля Малі Телковичі на ділянці км.9+000 км 13+000; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Вежиця-Рокитне-Борове; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Соломир-Дібрівськ-Сварицевичі на ділянці км 8+900 км 11+900; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Зарічне Борове-Стара Рафалівка-Полиці на ділянці км 42+300 км 45+300; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Городок-Рудка на ділянці 15+200 км 17+200; Поточний середній ремонт автомобільної дороги Степаньгород-Хіночі-Радижеве-Зелене на ділянці км 1+100-км4+100 в т.ч.:

-повідомлення про акцепт пропозиції за результатами застосування процедури закупівлі конкурсних торгів;

-звітів про результати проведення процедури відкритих торгів;

-документів конкурсних торгів затвердженої рішенням комітету конкурсних торгів та погодженої головою комітету з конкурсних торгів;

-реєстри отриманих пропозицій конкурсних торгів;

-протокол розкриття пропозицій конкурсних торгів;

-рішення про недопущення до участі у тендері учасників (із зазначенням причин);

-рішення тендерного комітету про визнання переможця конкурсних торгів;

-експертний звіт (висновку) проектно-кошторисної документації на закупівлю будівельних робіт, котрі знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів.

Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.09.2017
Оприлюднено07.03.2023

Судовий реєстр по справі —569/13572/17

Ухвала від 11.09.2017

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні