Ухвала
від 20.09.2017 по справі 758/12252/17
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/12252/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 вересня 2017 року Слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання заступника керівника Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Заступник керівника Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Клопотання обґрунтовано тим, що Київською місцевою прокуратурою № 7 здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32016100070000026, зареєстрованого за фактом вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення фіктивного підприємництва, що передувало легалізації (відмиванню) доходів в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що протягом 2016 року, діючи на території м. Києва, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , з метою прикриття незаконної діяльності з мінімізації податкових зобов`язань суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, організували, контролюють та забезпечують діяльність конвертаційно-транзитної групи, до складу якої входить ряд підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), та інші які зареєстровані на підконтрольних їм підставних осіб.

Схема роботи даної групи полягає в наступному: підприємства реального сектору економіки перераховують безготівкові кошти на розрахункові рахунки вищевказаних підприємств, де вони акумулюються за начебто придбання товарно-матеріальних цінностей/послуг (проведення безтоварних операцій). В подальшому, грошові кошти з розрахункових рахунків підприємств з ознаками «фіктивності» обготівковуються банкоматах, шляхом зняття готівки з банківських платіжних карток (сумами які не перевищують 150 000 грн., з метою уникнення перевірок ІНФОРМАЦІЯ_8 ).

В подальшому обготівкування коштів відбувається шляхом перерахування коштів на банківські платіжні картки ряду підконтрольних групі фізичних осіб.

Контроль за зняттям коштів, їх часткове обготівкування, а також подальше транспортування в обумовлене місце для передачі організаторам транзитно-конвертаційної групи здійснюється ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Згідно наявної інформації дана група протягом 2016 року обготівкувала більш ніж 200 млн. гривень, шляхом використання рахунків фіктивних підприємств, і таким чином сприяла в легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, підприємствами реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування кримінального провадження, Державною службою фінансового моніторингу України проведено моніторинг фінансових операцій за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » за період з 01.01.2015 по 20.09.2016, на підставі якого складено Узагальнений матеріал № 0492/2016/ДСК від 31.10.2016.

Так, згідно вищевказаного моніторингу встановлено, що на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » здійснюються перерахування коштів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

Крім того, на адресу СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві надійшов додатковий Узагальнений матеріал №0522/2016/ДСК від 25.11.2016, згідно якого встановлено, що кошти, які були перераховані від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » надійшли від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ).

В свою чергу проведеним аналізом ланцюга постачання за допомогою інформаціно-аналітичних баз даних ДФС України встановлено, що реалізовану продукцію в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » нібито придбало у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 ». Однак, проведеним аналізом діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не встановлено походження такої продукції. Крім того, у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відсутні будь-які фінансово-господарські операції з придбання, імпорту продукції програмного забезпечення, кінцевим покупцем якої було ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ).

Також, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не має майна або обсягу матеріальних ресурсів, економічно необхідних для імпорту, виробництва товарів, виконання робіт або послуг, відсутні необхідні умови для досягнення результатів відповідної економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, основних коштів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів також не знаходиться за податковою адресою.

Так, у ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що з розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відкритого у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (МФО НОМЕР_10 ), через карткові рахунки відкриті на ім`я фізичних осіб обготівковано близько 190 млн. грн., що також підтверджує факт відсутності придбання та реального постачання продукції програмного забезпечення в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », яку у подальшому було реалізовано в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

20.02.2017 направлено запит в порядку ст. 93 КПК України, в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), з метою отримання копій фінансово-господарських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

03.03.2017 на адресу СВ ФР ІНФОРМАЦІЯ_14 надійшла відповідь від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), в якій зазначено, що документи будуть надані лише на підставі ухвали слідчого судді.

Прокурор зазначає, що первинні фінансово-господарські документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) встановлюють обставини, що підлягають доказуванню, мають значення для кримінального провадження та будуть використані для проведення почеркознавчої експертизи, судово-економічної експертизи

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Заслухавши прокурора, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про часткове задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Із даних, що містяться в клопотанні про надання тимчасового доступу до речей і документів та наявних додатків вбачається, що відомості про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України внесено до ЄРДР під № 32016100070000026 від 07.07.2016 р.

Клопотання прокурора відповідає вимогам КПК України. Прокурором було доведено обставини викладені в клопотанні.

За для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора частково, надавши тимчасовий доступ виключно заступнику керівника Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3

Проте, вважаю необґрунтованою вимогу прокурора про надання тимчасового доступу до інших документів, які складалися під час виконання даних договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною вищезазначених фінансово-господарських операцій. У разі відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово окремим листом про причину не надання документів.

Відтак в цій частині клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України,

П О С Т А Н О В ИВ :

Клопотання заступника керівника Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити частково.

Надати заступнику керівника Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів фінансово-господарських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) за період 2014-2016 років, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

угоди, контракти, додатки до них, рахунки - фактури;

прибуткові та видаткові накладні;

акти приймання - передачі, або акти виконаних робіт

податкові накладні;

реєстр виданих та отриманих податкових накладних;

доручення;

виписки про рух коштів на банківських рахунках, або платіжних доручень;

видаткові касові ордери;

витяги з книги реєстрації постачальників;

товарно транспортні накладні

висновки державної санітарно епідеміологічної експертизи;

витяги з книги реєстрації довіреностей;

сертифікати якості на товар, який постачався

В задоволенні решти вимог відмовити.

Строк дії ухвали становить 30 днів та обраховується з дня її постановлення.

Ухвалу виготовлено у двох примірниках, один з яких зберігається у матеріалах справи.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2017
Оприлюднено07.03.2023

Судовий реєстр по справі —758/12252/17

Ухвала від 20.09.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні