Ухвала
від 27.11.2017 по справі 910/19135/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

27.11.2017№ 910/19135/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейське бюро реструктуризації"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Придніпровська фармацевтична компанія"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фрам Ко"

про стягнення 1 025 462,99 грн.

Суддя Літвінова М.Є.

Представники сторін:

від позивача: Піхотний М.Д. - довіреність б/н від 10.04.2017;

від відповідача : Бачинська А.Ю. - довіреність б/н від 01.06.2017;

від третьої особи : Лобатюк Я.М. - довіреність б/н від 20.04.2017;

присутній: ОСОБА_5 - вільний слухач.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейське бюро реструктуризації" (надалі по тексту - позивач) звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Придніпровська фармацевтична компанія" (надалі по тексту - відповідач) про стягнення 1 025 462,99 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.11.2017 року порушено провадження у справі № 910/19135/17, на підставі статті 27 Господарського процесуального кодексу України залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фрам Ко" , розгляд справи призначено на 27.11.2017 року.

22.11.2017 року через відділ діловодства господарського суду міста Києва від представника позивача надійшло повідомлення про відсутність аналогічного спору.

22.11.2017 року через відділ діловодства господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. надійшла заява про вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

24.11.2017 року через відділ діловодства господарського суду міста Києва від представника відповідача надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія та Товариства з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. .

В обґрунтування поданого клопотання представник відповідача зазначає наступне.

Позивачем заявлені позовні вимоги на підставі договорів надання послуг факторингу №Ф100317/3 та № Ф230317/7 відповідно до якого третя особа (ТОВ Фрам Ко ) відступило своє право грошової вимоги в розмірі 857 162,03 грн. та своє право грошової вимоги в розмірі 168300,96 грн. фактору (позивачу) згідно договору поставки товару №336 від 18.11.2014 року, укладеного між третьою особою (ТОВ Фрам Ко ) та відповідачем (боржником). В рамках даного договору поставки заборгованість відповідача становить 1 025 462,99 грн.

Разом з тим, в рамках договору поставки боржником направлена третій особі заява про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 100 000,00 грн., у зв язку з виконанням відповідачем (боржником) обов язків поручителя згідно договору поруки, укладеного 27.03.2017 між ТОВ Медичний Центр М.Т.К. (кредитор) та ТОВ "Придніпровська фармацевтична компанія" (поручитель), відповідно до якого поручитель зобов язався відповідати перед кредитором за зобов язаннями боржника (ТОВ Фрам Ко ) за Договором поставки №4/17 від 02.01.2017. Також, в рамках договору поставки, боржником направлена третій особі заява про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 900 000,00 грн., у зв язку з укладанням 14.03.2017 року між ТОВ Українська фармацевтична компанія (первісний кредитор), ТОВ "Придніпровська фармацевтична компанія" (новий кредитор) та ТОВ Фрам Ко (боржник) договору відступлення права вимоги №1/17, за яким ТОВ Українська фармацевтична компанія передало відповідачу належне йому право вимоги до боржника ТОВ Фрам Ко за договором поставки №2 від 19.01.2015.

27.11.2017 року через відділ діловодства господарського суду міста Києва від представника третьої особи надійшли пояснення по справі.

У судовому засіданні 27.11.2017 представник відповідача подав клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

У судовому засіданні 27.11.2017 представник відповідача підтримав клопотання про залучення третіх осіб.

У судовому засіданні 27.11.2017 представники позивача та третьої особи заперечили проти задоволення клопотання про залучення третіх осіб.

Частинами 1-3 статті 27 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. У справах щодо майна господарських організацій, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, господарський суд залучає орган державної влади, що здійснює управління корпоративними правами, до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі. Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Відповідно до пункту 1.6. постанови пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Допущення або притягнення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому. (пункт 1.6. постанови пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції ).

Розглянувши в судовому засіданні клопотання представника відповідача про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія та Товариства з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та заяву, яка надійшла 22.11.2017 року через відділ діловодства господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. про вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, суд задовольнив останні, оскільки, рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки Товариства з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія та Товариства з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. , у зв'язку з чим вважає за необхідне на підставі статті 27 ГПК України залучити Товариство з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія та Товариство з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Частиною 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Суд вважає за доцільне відкласти розгляд справи на підставі статті 77 Господарського процесуального кодексу України з метою створення сторонам необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, забезпечення рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Керуючись статтями 27, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва,-

УХВАЛИВ:

1.На підставі статті 27 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія (02660, м. Київ, вулиця Старосільська, будинок 1 У, ідентифікаційний код 30552921).

2.На підставі статті 27 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. (03110, м. Київ, вулиця Миколи Амосова, будинок 10, ідентифікаційний код 21633086).

3.Розгляд справи № 910/19135/17 відкласти на 13.12.17 р. о 12:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-Б в залі № 2 (корпус Б).

4.Позивачу надати суду : докази направлення копії позовної заяви з доданими до неї документами на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія (02660, м. Київ, вулиця Старосільська, будинок 1 У) та Товариства з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. (03110, м. Київ, вулиця Миколи Амосова, будинок 10).

5.Відповідачу надати суду:

- власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та не має рішення цих органів з такого спору;

- на підтвердження його статусу юридичної особи і повного найменування оригінал і належним чином засвідчені копії статуту (положення), витягу від Державного реєстратора про включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на день розгляду справи; довідку з обслуговуючого банку про найменування відкритих рахунків;

- письмовий відзив на позов з наданням доказів, що підтверджують викладені в ньому обставини та нормативно-правове обґрунтування своїх заперечень; забезпечити надіслання позивачу копії відзиву у порядку, передбаченому ст. 59 Господарського процесуального кодексу України;

- заяву про зарахування зустрічних однорідних вимог від 05.04.2017 року з доказами її направлення Товариству з обмеженою відповідальністю "Фрам Ко" та отримання останнім;

- Договір про відступлення права вимоги від 14.03.2017 року, укладений з Товариством з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія .

6.Товариству з обмеженою відповідальністю Українська фармацевтична компанія та Товариству з обмеженою відповідальністю Медичний центр М.Т.К. надати суду:

-документально підтверджені письмові пояснення щодо заявлених позовних вимог;

-власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та не має рішення цих органів з такого спору;

-на підтвердження його статусу юридичної особи і повного найменування оригінал і належним чином засвідчені копії статуту (положення), витягу від Державного реєстратора про включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на день розгляду справи; довідку з обслуговуючого банку про найменування відкритих рахунків.

7.За відсутності витребуваних доказів надати обґрунтовані письмові пояснення з даного приводу.

8.Сторонам оформити письмові докази відповідно до статті 36 Господарського процесуального кодексу України.

9.Явку повноважних представників сторін для дачі пояснень з витребуваними ухвалою суду документами визнати обов'язковою.

10.Попередити сторони, що за ухилення від вчинення дій, покладених на них господарським судом, можуть бути застосовані санкції, встановлені приписами пункту 5 статті 83 Господарського процесуального кодексу України

11.Попередити позивача про передбачені пунктом 5 частини 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України правові наслідки.

12.Сторонам направити в судове засідання своїх повноважних представників, надавши їм відповідні довіреності, які будуть залучені до матеріалів справи.

Суддя М.Є. Літвінова

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи у судовому засіданні на 13.12.17 о 12:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-В, зал

Дата ухвалення рішення27.11.2017
Оприлюднено03.12.2017

Судовий реєстр по справі —910/19135/17

Постанова від 30.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

Рішення від 18.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 30.01.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Постанова від 20.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 23.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні