Ухвала
від 29.12.2017 по справі 743/1462/17
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/1462/17

Провадження №1-кп/743/103/17

У Х В А Л А

29 грудня 2017 року смт.Ріпки

Колегія суддів Ріпкинського районного суду Чернігівської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

з участю: прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами

СБУ та державної прикордонної служби прокуратури

Чернігівської області ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_6 , його захисника - адвоката

ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ріпки клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби прокуратури Чернігівської області ОСОБА_5 , в межах кримінального провадження, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 22017270000000057 від 12.10.2017 р., про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт. Ріпки Ріпкинського району Чернігівської області, проживаючого в АДРЕСА_1 , підозрюваного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, -

В С Т А Н О В И Л А :

До Ріпкинського районного суду Чернігівської області надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 22017270000000057 від 12.10.2017 року, підозрюваного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, а саме у тому, що останній своїми умисними протиправними діями вчинив державну зраду, тобто діяння, умисне вчинене громадянином України на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: надання іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Клопотання мотивоване тим, що ОСОБА_9 , протягом 2006-2017 років постійно проживав разом з дружиною у с. Стрелічево (Хойнікський район, Гомельська область, Республіка Білорусь), маючи посвідку на постійне проживання в Республіці Білорусь. Однак, у червні 2017 року посвідка на постійне проживання була скасована компетентними органами Республіки Білорусь, і з цього часу він проживає разом зі своїми батьками у смт. Ріпки (Чернігівська область), продовжуючи періодично їздити до Республіки Білорусь для відвідування дружини та для заправки пальним автомобіля.

27.07.2017 р. під час чергової поїздки до Республіки Білорусь у пункті пропуску «Нова Гута» Гомельського району Гомельської області Республіки Білорусь під погрозою депортації та заборони в`їзду на територію Республіки Білорусь, невстановленим співробітником Комітету державної безпеки Республіки Білорусь ОСОБА_10 було запропоновано негласне співробітництво з ним, на що він погодився.

На підтвердження згоди на співпрацю зі співробітником Комітету державної безпеки Республіки Білорусь, у ОСОБА_6 було відібрано підписку про згоду на конфіденційну співпрацю з органами Комітету державної безпеки Республіки Білорусь.

Отримувати завдання та передавати зібрану інформацію ОСОБА_9 повинен був під час чергових поїздок до Республіки Білорусь, а саме у ході особистих зустрічей зі співробітником Комітету державної безпеки Республіки Білорусь у пункті пропуску «Нова Гута».

Під час наступних поїздок до Республіки Білорусь невстановлений співробітник Комітету державної безпеки Республіки Білорусь поставив завдання ОСОБА_10 по збору розвідувальної інформації про автомобільний транспорт та особовий склад Державної прикордонної служби України та правоохоронних органів України, які знаходяться на території Ріпкинського району Чернігівської області біля кордону з Республікою Білорусь, а також інформації про жителів Ріпкинського району, які приймали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, на що він погодився.

Таким чином, ОСОБА_9 був підготовлений невстановленим співробітником Комітету державної безпеки Республіки Білорусь до негласної роботи по збору і передачі вищезазначеної інформації та отримав завдання розвідувального характеру, яке полягало у зборі та передачі інформації про автомобільний транспорт та особовий склад Державної прикордонної служби України та правоохоронних органів України, які знаходяться на території Ріпкинського району Чернігівської області біля кордону з Республікою Білорусь, а також інформації про жителів Ріпкинського району, які приймали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

В подальшому, перебуваючи на території України та частково володіючи вищезазначеною інформацією, ОСОБА_9 мав намір передати її співробітникам Комітету державної безпеки Республіки Білорусь в обгін на безперешкодний перетин державного кордону Республіки Білорусь.

Слідчим СВ УСБУ в Чернігівській області 23.10.2017 р. ОСОБА_10 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.

Однак, усвідомлюючи, що його співпраця з представниками іноземної держави та передача їм вищезазначених відомостей спричинить шкоду Україні, сприятиме проведенню проти неї підривної діяльності та тягне за собою кримінальну відповідальність ніяких дій не вчинив і 11.10.2017 р. ОСОБА_9 добровільно звернувся до УСБУ в Чернігівській області із заявою про свій зв`язок з представниками іноземної держави - Республіки Білорусь та отримане завдання.

Таким чином, досудовим розслідуванням встановлено, що після погодження на співпрацю із представниками Комітету державної безпеки Республіки Білорусь та на виконання отриманого доручення, реальної шкоди державним інтересам суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України у формі надання іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України спричинено не було. Шкода не завдана, потерпілі відсутні.

У судовому засіданні:

- прокурор ОСОБА_11 підтримав заявлене клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного;

- підозрюваний ОСОБА_9 просив звільнити його від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження;

- захисник ОСОБА_12 підтримав ініційоване прокурором клопотання.

Заслухавши прокурора, підозрюваного, його захисника, дослідивши матеріали додані до клопотання та матеріали кримінального провадження долучені прокурором в судовому засідання, колегія суддів приходить до такого висновку.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Звільнення від кримінальної відповідальності особи у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, регламентується ч. 1 ст. 285 КПК України.

У відповідності до ст. 44 КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

За ч. 2 ст. 111 КК України звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв`язок з ними та про отримане завдання.

За положеннями ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення злочину здійснюється судом.

Враховуючи те, що ОСОБА_9 на виконання злочинного завдання представників іноземної держави - Республіки Білорусь, ніяких дій не вчинив і добровільно звернувся до УСБУ в Чернігівській області про свій зв`язок з ними та про отримане завдання, те, що кримінальним правопорушенням майнову шкоду не спричинено, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора, для звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_6 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, для закриття кримінального провадження, на підставі п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Долю речових доказів вирішити, в порядку, передбаченому ч. 9 ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 100, 284-288, 395 КПК України, ст. 44, ч. 2 ст. 111 КК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби прокуратури Чернігівської області ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_8 - задовольнити.

Підозрюваного ОСОБА_13 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, на підставі ч. 2 ст. 111 КК України.

Кримінальне провадження, внесене в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань за № 22017270000000057 від 12.10.2017 р. відносно ОСОБА_8 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України - закрити, на підставі п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Речовий доказ - мобільний телефон "NOKIA 2330с-2" у корпусі чорно-сріблястого кольору, ІМЕІ № НОМЕР_1 , який зберігається в камері зберігання речових доказів УСБУ в Чернігівській області повернути ОСОБА_14 .

Речовий доказ блокнот із записами в обкладинці чорно-синьо-білого кольору із записами залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Чернігівської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Головуючий - суддя ОСОБА_15

Судді ОСОБА_16

ОСОБА_17

Дата ухвалення рішення29.12.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу71377771
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт. Ріпки Ріпкинського району Чернігівської області, проживаючого в АДРЕСА_1 , підозрюваного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України

Судовий реєстр по справі —743/1462/17

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні