Ухвала
від 12.02.2018 по справі 127/27941/17
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/27941/17

Провадження №1-кс/127/12114/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2018 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника першого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій областіОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором відділу прокуратури Вінницької області ОСОБА_4 , яке мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017020000000265 від 27.07.2017, за фактом створення мешканцями м. Вінниці наступних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), які мають ознаки фіктивності - ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_1 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 , м. Вінниця, перейменоване у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » і змінено місцезнаходження на м. Хмельницький), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 м. Вінниця, змінене місцезнаходження на м. Дніпро), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 , м. Вінниця) з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з вчиненням фіктивних фінансово-господарських операцій, переведенням безготівкових коштів у готівку для підприємств реального сектору економіки та використання зазначених підприємств для виведення коштів бюджетних та державних підприємств у тіньовий сектор економіки з наступним їх привласненням.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 191 КК України.

В теперішній час, з метою вжиття заходів щодо швидкого, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень у передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, виникла необхідність в ознайомленні, здійсненні вилучення та приєднанні до матеріалів кримінального провадження оригіналів документів, які можуть становити банківську таємницю та свідчать про відкриття, обслуговування та рух коштів по рахунках підприємств, які задіяні у схемі вчинення злочину ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », які відкриті у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Документи, що свідчать про відкриття, використання та рух коштів по рахунках мають значення для встановлення обставин вчинення злочину, відомості, що містяться в цих документах є доказами, так як з їх допомогою можливо встановити наступне: осіб, які мали право розпоряджатись рахунками; які документи були надані для відкриття рахунків; дату і час надходження та вибуття коштів з рахунків; суми коштів, які надійшли та вибули з рахунків; від яких юридичних та фізичних осіб надійшли кошти на рахунки та подальший рух таких коштів; з яких комп`ютерів та з використанням яких ІРадрес здійснювалось керування рахунками; інші обставини, які можуть сприяти розкриттю злочину та встановленню усіх його обставин.

Відомості, які містяться у названих документах та відстеження руху коштів по рахунках підприємств задіяних у схемі вчинення злочинів у сукупності з іншими фактичними даними нададуть змогу доказати умисел направлений на фіктивне підприємництво і використання вказаних підприємств для прикриття незаконної діяльності по привласненню грошових коштів бюджетних та державних підприємств.

Проведення вилучення вказаних документів, крім вищевказаного необхідне у зв`язку з тим, що в силу ч. 1 ст. 98 КПК України вони є речовими доказами, так як були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

В судове засідання заступник начальника відділу ОСОБА_3 , однак, подав заяву про те, що повністю підтримує подане ним клопотання.

Представник ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »» до судового засідання не з`явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був повідомлений про дату і час судового розгляду завчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Слідчий суддя дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, суд находить, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав..

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та під час розгляду клопотання, знайшов своє підтвердження факт того, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Судом встановлено, що документи про доступ до яких надійшло клопотання, перебувають в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та містять банківську таємницю.

Судом встановлено, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 107,159, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_6 , старшим слідчим з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , старшим слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_11 , ОСОБА_12 тимчасовий доступ до документів та дозвіл на проведення вилучення (виїмки) оригіналів документів ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_7 , АДРЕСА_1 , т. НОМЕР_8 ), які містять відомості, що становлять банківську таємницю та свідчать про відкриття рахунків, використання та рух коштів по рахунках: № НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код код НОМЕР_6 , м. Вінниця), а саме:

- інформації на паперових носіях про рух коштів по названих рахунках за період з 15.03.2017 по 17.07.2017 з розшифровкою контрагентів, призначенням платежу, датою платежу, часом (годиною, хвилиною, секундою) проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня;

- документів, на підставі яких було відкрито та використовувались названі рахунки (договори банківського рахунку; картки із зразками підписів та відбитком печатки; копії статутних документів; накази про призначення службових осіб; копії паспортів службових осіб та їх реєстраційних номерів облікової картки платника податків; довіреності, надані до банку уповноваженими особами підприємства; угоди та інші документи, на підставі яких використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-Банк» («Банк-Клієнт»; опитувальники юридичних осіб; заяви про відкриття/закриття рахунків; інші документи по відкриттю та обслуговуванню рахунків), тощо.

- інших документів по функціонуванню вищезазначених рахунків в період з дати відкриття по дату закриття, а саме: платіжних доручень, видаткових ордерів та грошових чеків про отримання готівкових грошових коштів через касу банку; довіреностей на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства;

- документів, які були подані вказаними юридичними особами відповідно до вимог законодавства про боротьбу з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом в обґрунтування проведення платежів або зняття готівкових коштів, а саме: договори, акти виконаних робіт, закупівельні відомості, інші наданні документи.

- протоколів системи «Клієнт-банк» («Банк-Клієнт») на паперовому та електронному носіях по названих рахунках за період з дати відкриття рахунку по дату оголошення ухвали з зазначенням дати та часу з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронного імені користувача, назви операції, ІР адреси клієнта.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72153045
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —127/27941/17

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні