Ухвала
від 06.03.2018 по справі 757/10545/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд мІста києва

Справа № 757/10545/18-к

Примірник №__

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у місті Києві клопотання про тимчасовий доступ до документів, -

В С Т А Н О В И В:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Обґрунтовуючи внесене клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000002581 від 09.08.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

В судове засідання слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчим суддею визнано необхідним розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Слідчий зазначає, що упродовж 2015-2017 років службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою із службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (змінена назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) та іншими невстановленими досудовим розслідуванням, з метою ухилення від сплати податків та заволодіння державними коштами, уклали з ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України договори в тому числі про закупівлю за державні кошти послуг з виготовлення спеціальних бланків, після чого в порушення вимог Податкового кодексу України здійснили оформлення операцій з придбання товарів (робіт, послуг) у суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності для надання податкової вигоди у вигляді штучного податкового кредиту з податку на додану вартість на загальну суму близько 1,8 млн. грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, а отриманими державними коштами розпорядились на власний розсуд.

Крім того, 25.11.2016 службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), в порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі», без проведення процедури відкритих торгів, уклали з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) договір лізингу №25/11/ФЛ на загальну суму 11081691 грн. щодо використання у лізинг обладнання (модульний сервер; система збереження даних; шафа).

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » в єдиному реєстрі податкових накладних 05.01.2017 відобразило факт придбання вказаної продукції в розмірі 9234743,1 грн., при тому, що від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » грошові кошти в зазначеній сумі поступили 10.02.2017, що свідчить про термін проплати в 1 календарний місяць, і можливу наявність корупційної складової під час використання державних коштів.

В подальшому, отримані від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в розмірі 9234743,1 грн. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » перерахувала на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ).

При цьому дані з відкритих джерел вказують на факт значно завищеної вартості придбаного обладнання, що може свідчити про умисне, за попередньою домовленістю між службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », застосування операції лізингу без проведення відкритих торгів для незаконного витрачання державних коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України 18.03.2016 прийняли рішення про застосування переговорної процедури закупівлі послуг з розробки прикладного програмного забезпечення (послуги з розробки прикладного програмного забезпечення підсистем «Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень» у складі Інформаційної системи Єдиних та Державних реєстрів) та обґрунтування переговорної процедури закупівлі були оприлюднені на веб-порталі Уповноваженого органу.

Відповідно до інформаційного оголошення учасником переговорів було визначено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) з ціновою пропозицією 8470000 грн.

28.04.2016 ІНФОРМАЦІЯ_20 прийнято рішення №846-р/пк-ск, яким ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України зобов`язано відмінити переговорну процедуру закупівлі вищевказаних послуг.

Разом з тим, 28.09.2016 службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України, не дивлячись на вказане рішення Антимонопольного комітету України, всупереч вимог Закону України «Про публічні закупівлі», уклало договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » за новою аналогічною переговорною процедурою на суму 27500000 грн. за розробку прикладного програмного забезпечення, чим вчинили розтрату державних коштів в особливо великих розмірах, які знаходились в розпорядженні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України, шляхом зловживання службовим становищем під час здійснення у 2016 році закупівель товарів і послуг та подальшого заволодіння вказаними коштами невстановленими особами.Наразі у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до оригіналів документів, що необхідно для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

З клопотання вбачається, що без проведення тимчасового доступу до зазначених документів та вилучення належним чином завірених копій документів (в паперовому та електронному вигляді), неможливо провести слідчі та процесуальні дії, які необхідні для повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні та встановлення всіх осіб причетних до вчинення злочину.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали, що стосуються розгляду клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до вказаних документів, оскільки, матеріалами клопотання об`єктивно обґрунтовано обставин, які б свідчили про наявність підстав для надання тимчасового доступу.

Керуючись ст. ст. 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи, а саме: старшому слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_3 ; старшому слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_5 ; слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_6 ; старшому слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_7 ; старшому слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_8 ; слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_9 ; слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_10 ; слідчого в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень ОСОБА_11 ; а також слідчим, що відряджені для роботи у складі слідчої групи та групи прокурорів з регіональних прокуратур, а саме: старшому слідчому слідчого відділу прокуратури Сумської області ОСОБА_12 ; слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Львівської області ОСОБА_13 ; старшому слідчому в ОВС слідчого відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_14 у кримінальному провадженні № 42017000000002581 від 09.08.2017 тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю з можливістю вилучення належним чином завірених їх копій в паперовому та електронному вигляді, володільцем яких є Київська філія АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО НОМЕР_19 , код ЄДРПОУ НОМЕР_20 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , стосовно відкриття й обслуговування банківського рахунка № НОМЕР_21 , відкритого ПП « ОСОБА_4 », (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), а саме:

- реєстраційних (статутних) документів, копій паспортів представників, засновників і посадових осіб, карток із зразками підписів керівників та печаткою вказаних підприємств;

- листів, заяв та інших документів, наданих посадовими особами, для відкриття рахунків в банку;

- листів, заяв, довіреностей та інших документів, наданих посадовими особами щодо надання повноважень іншим особам подавати до банку платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку тощо;

- виписок про рух грошових коштів по рахунках, відкритих у банку, з інформацією про точний час надходження (включаючи години, хвилини і секунди) і перерахування коштів по зазначених рахунках за період з моменту відкриття рахунку по теперішній час, в тому числі залишок грошових коштів на кінець і початок банківського дня, призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів зазначеного підприємства, їх реєстраційні коди;

- оригіналів усіх наявних заявок, платіжних доручень, меморіальних ордерів, S.W.I.F.T.-повідомлень, видаткових ордерів, чеків на перерахування грошових коштів по рахунках та зняття коштів готівкою з каси банку;

- банківських виписок про видачу готівки та чеків з рахунків за період з моменту відкриття рахунків по теперішній час;

- документів як в печатному так і електронному вигляді, що містять інформацію про укладення договорів про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк», а також документів, які містять дані про комп`ютер клієнта та контрагентів (із зазначенням ІР-адрес комп`ютерів клієнта і контрагентів та всієї наявної інформації з лог-файлів);

- виписок з номерами телефонів та ІР-адрес комп`ютерів клієнта і контрагентів та всієї наявної інформації з лог-файлів, за якими відбувалось управління рахунками, із зазначенням дати проведення зазначених з`єднань, включаючи години та хвилини за період з моменту відкриття рахунку по теперішній час;

- договорів, інших фінансових документів, що стали підставою для руху коштів по рахунках за період з моменту відкриття рахунків по теперішній час;

- договорів, укладених на користь чи за дорученням компаній-нерезидентів, за період з моменту відкриття рахунку по теперішній час, в тому числі договорів, укладених з іншими суб`єктами підприємницької діяльності з придбання та продажу цінних паперів;

- фотознімків особи (представника) компаній-нерезидентів, якщо представниками банку робились такі при відкритті рахунків та його обслуговуванні;

- відомостей про наявність інших банківських рахунків, відкритих в банку, залишок коштів на них (у тому числі в цінних паперах);

- відомостей про наявність фактів накладення та зняття арештів банківських рахунків, відкритих в банку компаніями-нерезидентами.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1- в матеріалах судового провадження № 757/10545/17-к

Примірник 2 - наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/10545/18-к

Ухвала від 06.03.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні