Ухвала
від 24.05.2018 по справі 755/5076/18
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/5076/18

1-кс/755/2880/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ "24" травня 2018 р.

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 розглянувши клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні, відомості відносно якого внесені до ЄРДР № 32018100040000031 від 26.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчий звернувся до суду в межах кримінального провадження, внесено до ЄРДР № 32018100040000031 від 26.03.2018 року із клопотання про надання дозволу на отримання доступу до речей та документів.

Клопотання мотивоване тим, що група осіб створили та придбали суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто своїми діями здійснюють фіктивне підприємництво, та використовуючи фіктивні підприємства надають послуги суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки, що призводить до умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, в особливо великих розмірах.

Так розслідуванням встановлено, що до складу підприємств з ознаками фіктивності, які задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення відносяться ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (попередня назва « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (попередня назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 )), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) та інші.

Вказані підприємства пов`язані поміж собою одними ІР-адресами подачі податкової звітності, відкритими банківськими рахунками в банківських установах, реєстрацією в місцях масової реєстрації, реєстрацією в податкових органах та іншими складовими, що дають підстави віднести вищевказані підприємства до категорії підприємств, що мають ознаки фіктивності.

Крім того досудовим розслідуванням допитано в якості свідків директорів та засновників підприємств, які відносяться до категорії підприємств з ознаками фіктивності, що задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення, а саме допитано: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (попередня назва « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », та інші, які показали, що відношення до фінансово-господарської діяльності підприємств не мають, що зареєстрували підприємства за грошову винагороду.

Проведеним аналізом податкової звітності встановлено, що від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) в період 2016-2018 років було сформовано протиправний податковий кредит з податку на додану вартість, підприємству реального сектору економіки, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), яке відобразило в податковій звітності підприємства сумнівні операції.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні документів по фінансово-господарським взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) за період 2016-2018 років.

Для встановлення усіх обставин здійснення господарської діяльності, відстеження походження товарно-матеріальних цінностей та підтвердження виконання робіт, які були поставлені в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) необхідно дослідити оригінали первинних документів, які складались за наслідком ланцюгу фінансово-господарських операцій з вищевказаними контрагентами, що мають ознаки фіктивності та задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення за період 2017-2018 років.

Вилучення у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) фінансово-господарських документів, щодо взаємовідносин з СГД, які мають ознаки фіктивності та задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення, є єдиною можливістю дослідити ланцюг злочинної схеми від виконавця (постачальника) до замовника.

Оригінали зазначених документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) необхідно вилучити, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, так як у інший спосіб отримати документи, також для подальшого досудового розслідування кримінального провадження оригінали зазначених документів потрібно вилучити з метою проведення почеркознавчої експертизи.

У відповідності до п.7 п.п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Беручи до уваги, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) знаходяться фінансово-господарські документи по взаємовідносинам з СГД, які мають ознаки фіктивності та задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення, враховуючи що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах можуть бути доказами у кримінальному провадженні, зважаючи на неможливість іншим способом встановити обставини здійснення господарської ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 )

Згідно ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно п. 19 ст. 3 КПК України, сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » був належним чином повідомлений про дату та час розгляду клопотання, відповідно до ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши документи додані до клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначена інформація знаходиться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », а також така інформація має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та з урахуванням можливості використати цю інформацію як доказ, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись статями 110, 163165, 309, 369372 КПК України,

у х в а л и в:

Надати слідчому СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі м. Києва ОСОБА_3 , прокурорам Київської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до речей і оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), за період 2016-2018 років, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), для проведення в подальшому почеркознавчої та економічної експертиз, в тому числі з метою вилучення (виїмки) оригіналів документів:

-договори, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт (прийому-передачі), рахунки, чеки, банківські виписки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, довіреності, листи, накази, протоколи та інші документи бухгалтерського і податкового звіту (інформації з системи «1-С Бухгалтерія») ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), щодо оприбуткування та подальшого руху отриманих товарів (послуг) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), за період 2016-2018, а також документів із зазначенням на них осіб які приймали товар (послуги) від зазначених підприємств.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 755/5076/18

Примірник 2 виданий слідчому СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі м. Києва ОСОБА_3

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення24.05.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —755/5076/18

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 09.07.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні