Ухвала
від 31.05.2018 по справі 757/8344/18-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2018 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю секретаря ОСОБА_4

представників власників майна ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

ОСОБА_7 , ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційні скарги адвоката ОСОБА_8 , який діє в інтересах ТОВ «Газенергомонтаж», директора ТОВ «Ізодром» ОСОБА_9 , представника ТОВ «Черрі Таун» - адвоката ОСОБА_7 та представника ТОВ «Укренергопром» - адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 15 лютого 2018 року про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 42017101060000133 від 30.06.2017 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Зазначеною ухвалою задоволено клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_10 та накладено арешт на грошові кошти, які обліковуються в безготівковому вигляді, на розрахункових рахунках наступних юридичних осіб відкритих в ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК":

-ТОВ "ІЗОДРОМ" (код ЄДРПОУ 21591608) рахунок № НОМЕР_1 ;

-ТОВ "УКРЕНЕРГОПРОМ" (код ЄДРПОУ 32589733) рахунки № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_2 .

ТОВ "ГАЗЕНЕРГОМОНТАЖ" (код ЄДРПОУ 37474164) рахунки № НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ;

-ТОВ "ЧЕРРІ ТАУН" (код ЄДРПОУ 39879800) рахунки № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 .

Задовольняючи клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про доведеність тієї обставини, що майно, відповідає критеріям, визначеним ст. 98 КПК України, є предметом вчинення кримінального правопорушення, тобто може бути речовим доказом у кримінальному провадженні № 42017101060000133 від 30.06.2017 року, та погодився з доводами, що кошти необхідно зберегти з метою забезпечення можливої конфіскації, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов ). У кримінальному провадженні наявні підстави для накладення арешту на майно, відповідно до вимог ч. 1,2,3 ст.170 та ч.З ст. 171 КПК України.

В апеляції адвоката ОСОБА_8 , який діє в інтересах ТОВ «Газенергомонтаж» просить поновити строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді та скасувати ухвалу слідчого судді, постановивши нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора про накладення арешту.

Апелянт вказує на порушення слідчим суддею вимог ст. 170 КПК України те, що в клопотанні органу досудового розслідування відсутні докази, які б давали підстав вважати, що майно є результатом вчинення протиправних дій ТОВ «НВЦ «Полісервіс». Додає, що клопотання органу досудового розслідування не містить належних доказів які б обґрунтовували правові підстави для накладення арешту, а саме те що гроші є знаряддям вчинення кримінального правопорушення.

Зазначає, що відсутня постанова про визнання майна товариства речовим доказом у кримінальному провадження, а від так докази того, що грошові кошти мають ознаки речового доказу та відповідають критеріям визначеним у ст.. 98 КПК України не ґрунтуються на матеріалах справи.

В апеляції директор ТОВ «Ізодром» ОСОБА_9 просить скасувати ухвалу та відмовити в задоволенні клопотання прокурора. Апелянт вказує, що слідчий суддя не зазначив правову підставу для арешту майна, не врахував можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, можливість спеціальної конфіскації майна у взаємозв`язку з аб.2 ч.4 ст.170 КПК України та наслідки від арешту для третіх осіб.

В апеляції представник ТОВ «Черрі Таун» - адвокат ОСОБА_7 просить поновити строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді та скасувати, постановивши нову якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора. Апелянт вказує на те, що слідчий суддя помилково дійшов висновку, що вказане майно вищезазначених товариств відповідає критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, оскільки дане твердження належним чином необґрунтоване та невмотивоване.

В апеляції представник ТОВ «Укренергопром» - адвокат ОСОБА_6 просить поновити строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді та скасувати, постановивши нову якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора. Також апелянт вказує, що слідчий суддя не оцінив розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження та наслідки арешту майна для товариства. Апелянт зазначає, що прокурором не було надано достатніх доказів того, що арештоване мано відповідає критеріям ст. 98 КПК України

В судове засідання прокурор не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, проте причину неявки суду не повідомив. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу за його відсутності, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405 КПК України.

Колегія суддів приймає до уваги доводи клопотання адвокатів ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , про поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді та вважає за необхідне поновити його з огляду на те, що під час розгляду клопотання про накладення арешту на майно ні директора товариств, ні його представники присутніми не були, про ухвалу слідчого судді згідно наявної в матеріалах судового провадження інформації дізнались лише 07 березня 2018 року

Заслухавши доповідь судді, пояснення представників товариств ТОВ «Газенергомонтаж», ТОВ «Ізодром» ТОВ «Черрі Таун» ТОВ «Укренергопром», які підтримали вимоги апеляційної скарги та просили їх задовольнити, вивчивши матеріали судової справи за клопотанням органу досудового розслідування, обговоривши доводи апеляційних скарг , колегія суддів дійшла наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів в провадженні Київської місцевої прокуратури перебувають матеріали кримінального провадження №№42017101060000133 від 30.06.2017 року, за фактом вчинення службовими особами ТОВ«НВЦ «Полісервіс» кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України

В межах зазначеного кримінального провадження прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме: грошові кошти, які обліковуються в безготівковому вигляді, на розрахункових рахунках ряду юридичних осіб відкритих в ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» ТОВ "ІЗОДРОМ" (код ЄДРПОУ 21591608) рахунок № НОМЕР_1 ; ТОВ "УКРЕНЕРГОПРОМ" (код ЄДРПОУ 32589733) рахунки № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_13 ; ТОВ "ГАЗЕНЕРГОМОНТАЖ" (код ЄДРПОУ 37474164) рахунки № НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; ТОВ "ЧЕРРІ ТАУН" (код ЄДРПОУ 39879800) рахунки № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 .

В обґрунтування клопотання слідчий послався на те, майно є доказом розслідування злочину передбаченого ч. 1ст. 366 КК України, здобуте злочинним шляхом та є речовими доказом і є належним доказом, яке підтверджує існування обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 15 лютого 2018 року задоволено клопотання органу досудового розслідування та накладено арешт на майно з метою збереження речового доказу, з метою забезпечення можливої конфіскації, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов ).

Частиною другою ст.173 КПК України встановлено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу);4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

З урахуванням положень ст.ст. 2, 7 КПК України, при розгляді клопотання про накладенняарешту на майно в порядку ст.ст. 170-173 КПК України, для прийняття законного, обґрунтованого та справедливого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати мету, правову підставу для арешту майна, яка має бути викладена у клопотанні слідчого та відповідати вимогам закону.

Вказана норма узгоджується зі ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, відповідно до якої будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження повинен обґрунтувати свою ініціативу в контексті норм закону.

У своїх висновках ЄСПЛ неодноразово нагадував, що перша та найважливіша вимога статті 1 Протоколу 1 полягає в тому, що будь-яке втручання публічної влади в право на мирне володіння майном має бути законним: друге речення п. 1 дозволяє позбавлення власності лише «на умовах, передбачених законом», а п. 2 визначає, що держави мають право здійснювати контроль за користуванням майном шляхом введення в дію «законів». Більше того, верховенство права, один з фундаментальних принципів демократичного суспільства, є наскрізним принципом усіх статей конвенції

Разом з тим на переконання колегії суддів зазначених вимог закону слідчий суддя та прокурор не дотрималися.

Згідно положень ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Виходячи з наведеної норми права, матеріальні об`єкти, які на переконання органу досудового розслідування, мають одну або декілька ознак наведених в ст. 98 КПК України можуть набути статусу речового доказу за рішенням слідчого.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 110 КПК України, рішення слідчого, прокурора приймаються у формі постанови. Постанова виноситься у випадках, передбачених КПК України, а також коли слідчий, прокурор визнає це за необхідне.

Аналізуючи наведені вимоги закону, колегія суддів переконана, що висновок органу досудового розслідування щодо відповідності матеріального об`єкту тим чи іншим ознакам ст. 98 КПК України може бути зроблений лише в тексті постанови, яка має відповідати вимогам ч. 5 ст. 110 КПК України, зокрема містити мотиви прийнятого рішення.

Відсутність постанови про визнання майна речовим доказом, як окремого процесуального документа, який фіксує висновок слідчого про набуття майном статусу речового доказу та мотиви з яких він дійшов такої думки, позбавляє слідчого суддю можливості провести аналіз та зробити висновок про наявність чи відсутність підстав для арешту майна саме з метою його збереження як речового доказу.

Звертаючись до суду з клопотанням про арешт на майно, зокрема рахунок № НОМЕР_1 ТОВ "ІЗОДРОМ" (код ЄДРПОУ 21591608); рахунки № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_2 ТОВ "УКРЕНЕРГОПРОМ"; рахунки №НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ТОВ "ГАЗЕНЕРГОМОНТАЖ" (код ЄДРПОУ 37474164); рахунки № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 ТОВ "ЧЕРРІ ТАУН" (код ЄДРПОУ 39879800) з метою забезпечити збереження речового доказу, орган досудового розслідування першочергово мав визнати майно, на яке він просить накласти арешт, речовим доказом у кримінальному провадженні шляхом винесення про це постанови, в якій мав зазначити підстави визнання майна речовим доказом, з огляду на положення ст. 98 КПК України, проте, таких дій органом досудового розслідування вчинено не було, в матеріалах по розгляду клопотання відсутня постанова про визнання речовими доказами вищезазначеного майна, а згідно положень ст. 171 КПК України, наведені слідчим у клопотанні обставини мають бути доведені доказами, які орган досудового розслідування додає до свого клопотання.

Разом з тим, розглядаючи клопотання органу досудового розслідування слідчий суддя не звернув уваги на відсутність постанови про визнання майна речовим доказом, не надано такої постанови прокурором. Дана обставина свідчить про відсутність підстав для накладення арешту саме з метою забезпечення збереження речового доказу, так як без відповідної постанови органу досудового розслідування майно не може набути статусу речового доказу, а іншої мети ініціатором клопотання не зазначено.

При цьому колегія суддів зважує на ту обставину, що в матеріалах провадження відсутнє повідомлення про підозру службовим особам ТОВ «Газенергомонтаж», ТОВ «Ізодром» ТОВ «Черрі Таун» ТОВ «Укренергопром», у вчиненні злочину ч.1 ст.366 КК України, не заявлено цивільного позову у порядку, встановленому ст.128 КПК України, відсутні дані і в ЄДРДР про причетність товариств до вчинення злочину, з приводу якого проводиться досудове розслідування у вищенаведеному кримінальному провадженні.

За наведеного, колегія суддів вважає, що у такому випадку не можливо досягти інтересів досудового розслідування, забезпечити збереження речових доказів, які у подальшому можуть досліджуватись судом.

Враховуючи викладене, ухвала слідчого судді підлягає скасуванню, за недоведеності необхідності арешту майна, який явно порушуватиме справедливий баланс між інтересами власників, гарантованими законом, і завданням цього кримінального провадження, а апеляційна скарга задоволенню з постановленням апеляційним судом нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання прокурора як такого, що внесене до суду із порушенням вимог ст. 171 КПК України.

Керуючись ст. ст. 98, 110, 117,170, 171, 173, 376, 404, 405, 407,422 КПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Поновити адвокатам ОСОБА_8 , який діє в інтересах ТОВ «Газенергомонтаж», ОСОБА_7 , яка діє в інтересах ТОВ «Черрі Таун», ОСОБА_6 , який діє в інтересах ТОВ «Укренергопром» строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 15 лютого 2018 року.

Апеляційні скарги адвоката ОСОБА_8 , який діє в інтересах ТОВ «Газенергомонтаж», директора ТОВ «Ізодром» ОСОБА_9 , представника ТОВ «Черрі Таун» - адвоката ОСОБА_7 та представника ТОВ «Укренергопром» - адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 15 лютого 2018 року про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 42017101060000133 від 30.06.2017 року - задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 15 лютого 2018 року, якою задоволено клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_10 та накладено арешт на майно, а саме: грошові кошти, які обліковуються в безготівковому вигляді, на розрахункових рахунках ряду юридичних осіб відкритих в ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» ТОВ "ІЗОДРОМ" (код ЄДРПОУ 21591608) рахунок № НОМЕР_1 ; ТОВ "УКРЕНЕРГОПРОМ" (код ЄДРПОУ 32589733) рахунки № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_13 ; ТОВ "ГАЗЕНЕРГОМОНТАЖ" (код ЄДРПОУ 37474164) рахунки №НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; ТОВ "ЧЕРРІ ТАУН" (код ЄДРПОУ 39879800) рахунки № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 .- скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_11 про накладення арешту на майно, а саме: грошові кошти, які обліковуються в безготівковому вигляді, на розрахункових рахунках ряду юридичних осіб відкритих в ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» ТОВ "ІЗОДРОМ" (код ЄДРПОУ 21591608) рахунок № НОМЕР_1 ; ТОВ "УКРЕНЕРГОПРОМ" (код ЄДРПОУ 32589733) рахунки № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_13 ; ТОВ "ГАЗЕНЕРГОМОНТАЖ" (код ЄДРПОУ 37474164) рахунки № НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; ТОВ "ЧЕРРІ ТАУН" (код ЄДРПОУ 39879800) рахунки № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 .

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає

Судді: ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/796/1737/2018

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції Підпалий Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.05.2018
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу74660157
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 42017101060000133 від 30.06.2017 року

Судовий реєстр по справі —757/8344/18-к

Ухвала від 31.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Глиняний Віктор Петрович

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні