Ухвала
від 09.07.2018 по справі 607/12762/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

09.07.2018 Справа №607/12762/18

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Позняк Василь Михайлович, розглянувши в порядку письмового провадження заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у цивільні справі за позовом ОСОБА_1 до Тернопільської обласної організації Громадської партії ПОРА , третя особа без самостійних вимог на предмет спору - Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області, про визнання недійсним та скасування Протоколу № 1 Засідання зборів (конференції) Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА від 03 травня 2018 року, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 подала до суду позовну заяву до Тернопільської обласної організації Громадської партії ПОРА , третя особа без самостійних вимог на предмет спору - Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області, про визнання недійсним та скасування Протоколу № 1 Засідання зборів (конференції) Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА від 03 травня 2018 року.

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 09 липня 2018 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Разом із позовною заявою позивач подав заяву про забезпечення позову шляхом заборони Головному територіальному управлінню юстиції у Тернопільській області вчиняти дії для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань відомостей про ліквідацію Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА до набрання законної сили рішенням у даній справі.

Необхідність вжиття заходів забезпечення позову позивач обґрунтовує тим, що предметом спору є визнання недійсним та скасування Протоколу № 1 Засідання зборів (конференції) Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА від 03 травня 2018 року, оскільки він містить підроблені відомості, зокрема, про її присутність на даних зборах, а також голосування за початок процедури ліквідації Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА . За результатами даних зборів державному реєстратору було подано документи про початок процедури ліквідації, кінцевий строк для заявлення кредиторами своїх вимог закінчується 11 липня 2018 року. Вказує, що у випадку невжиття заходів забезпечення позову Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області може бути прийнято рішення про ліквідацію Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА , чим буде порушено її право на свободу об'єднання у політичні партії, та унеможливить виконання рішення суду у разі задоволення позову, оскільки настануть наслідки, породжені недійсним протоколом зборів та буде ліквідовано юридичну особу, яка є відповідачем у справі. З цих підстав просить заяву про забезпечення позову задовольнити.

Розгляд заяви здійснено судом у строки, визначені ч. 1 ст. 153 ЦПК України, в порядку письмового провадження за наявними у суду матеріалами без повідомлення учасників справи та проведення судового засідання, що відповідає вимогам ч. 13 ст. 7 та ч. 1 ст. 153 ЦПК України.

Суд, розглянувши заяву та долучені документи, приходить до наступних висновків.

Так, ч. 2 ст. 149 ЦПК України передбачено, що забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно п. 2 ч. 1 ст.150 ЦПК України, видом забезпечення позову, серед іншого, визначено заборону вчиняти певні дії.

Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України у п. 4 постанови № 9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд бере до уваги такі обставини:

Між сторонами виник спір з приводу визнання недійсним та скасування Протоколу № 1 Засідання зборів (конференції) Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА від 03 травня 2018 року, на яких вирішувалося питання щодо припинення діяльності Тернопільської обласної організації Громадської партії ПОРА шляхом її ліквідації.

Як слідує з викладених у позовній заяві обставин та копії оскаржуваного протоколу, у ньому зазначено, що ОСОБА_1 була присутня на засіданні зборів та голосувала за вищевказане питання щодо припинення організації, однак свою присутність та присутність на них декількох інших членів організації вона заперечує, у зв'язку з чим вважає незаконними оскаржуваний протокол Засідання зборів та прийняті на ньому рішення, оскільки в ньому зазначено недостовірні відомості, та кількості голосів для проведення такого засідання і прийняття рішень було недостатньо.

За вказаних обставин суд приходить до переконання, що обраний позивачем вид забезпечення позову є співмірним, відповідає змісту заявлених позовних вимог, та установлено підстави, які свідчать про те, що невжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони Головному територіальному управлінню юстиції у Тернопільській області вчиняти дії для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань відомостей про ліквідацію Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду у разі задоволення позову, що в свою чергу призведе до неможливості захисту законних інтересів позивача.

З цих підстав заява ОСОБА_1 про забезпечення позову підлягає до задоволення.

Станом на час розгляду заяви про забезпечення позову відсутні підстави вважати, що існують обставини, з якими законодавець встановив обов'язок суду на застосування зустрічного забезпечення, згідно з ч. 3 ст. 154 ЦПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 149-154, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у цивільні справі за позовом ОСОБА_1 (Тернопільська область, м. Шумськ, вул. Лесі Українки, 30/12, РНОКПП - НОМЕР_1) до Тернопільської обласної організації Громадської партії ПОРА (м. Тернопіль, вул. Львівська, 5, код ЄДРПОУ - 33706342), третя особа без самостійних вимог на предмет спору - Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області (м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, код ЄДРПОУ - 34905804), про визнання недійсним та скасування Протоколу № 1 Засідання зборів (конференції) Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА від 03 травня 2018 року - задовольнити.

Заборонити Головному територіальному управлінню юстиції у Тернопільській області вчиняти дії для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань відомостей про ліквідацію Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА .

Копію ухвали направити учасникам справи для відома, а також у Тернопільський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області та в Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області - для негайного виконання.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду Тернопільської області або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження- якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк пред'явлення ухвали до виконання - 3 (три) роки з дня її постановлення.

Головуючий суддяОСОБА_2

Дата ухвалення рішення09.07.2018
Оприлюднено10.07.2018
Номер документу75180891
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним та скасування Протоколу № 1 Засідання зборів (конференції) Тернопільської обласної організації Громадянської партії ПОРА від 03 травня 2018 року

Судовий реєстр по справі —607/12762/18

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Постанова від 25.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 12.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 02.07.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Постанова від 02.07.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні