Ухвала
від 12.12.2018 по справі 404/1789/18
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/1789/18

Номер провадження 1-кс/404/4082/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2018 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши в залі Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання слідчого внесене у кримінальному провадженні № 42018121010000012, про відсторонення від посади відносно підозрюваного: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кіровограда, українця, громадянина України, одруженого, не судимого, депутатом не являється, маючого повну вищу освіту, працюючого на посаді начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради міста Кропивницького, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

- підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Кропивницького відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_6 звернулась до слідчого судді із клопотанням у вказаному кримінальному провадженні про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_4 , яке погоджено прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_3 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що нею здійснюється досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні, яке внесене 05.02.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Під час досудового слідства ОСОБА_4 28.11.2018 року пред`явлено підозру у вчинені привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені у великих розмірах, тобто у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Також, на обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що в ході проведення досудового розслідування вище вказаного кримінального провадження встановлено достатньо підстав вважати, що ОСОБА_4 будучи службовою особою місцевого самоврядування, зловживаючи своїм службовим становищем та використовуючи свої службові повноваження в супереч інтересам служби, розтратив грошові кошти міської ради міста Кропивницького у розмірі 298750,00 грн. шляхом безпідставного приймання робіт по договору № 003704 від 02.09.2016 року та перерахування вказаних грошових коштів державному підприємству «Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» без проведення робіт по договору у повному обсязі.

У даному кримінальному провадженні виникла обґрунтована необхідність у відстороненні підозрюваного ОСОБА_4 від посади начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради міста Кропивницького, у зв`язку з тим, що є достатні підстави вважати, що саме перебування на вказаній посаді сприяло вчиненню інкримінованого кримінального правопорушення з використанням наданих службових повноважень та службового становища.

Підставою відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади є достатні підстави вважати, що перебуваючи на займаній посаді підозрюваний може незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, а саме на ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які перебувають у безпосередньому підпорядкуванні підозрюваному ОСОБА_4 , що також обумовлюється наявністю владних повноважень по відношенню до підлеглих працівників (п.п. 2.7., 2.10. Посадової інструкції).

Крім того, є достатні підстави вважати, що подальше перебування підозрюваного на посаді начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради міста Кропивницького ОСОБА_4 може сприяти вчиненню останнім інших кримінальних правопорушень. Так, відповідно до положення про управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради міста Кропивницького саме начальник є розпорядником коштів управління, а тому наявність діючих договорів на виконання робіт та надання послуг укладених управлінням, закінчення бюджетного року та необхідності закриття бюджетних зобов`язань дає органу досудового розслідування достатні підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_4 може вчиняти інші кримінальні правопорушення при розпорядженні коштами управління по діючим договорам.

Також, перебуваючи на посаді начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради міста Кропивницького ОСОБА_4 зможе підготувати заключний звіт про результати виконання Програми з проведення робіт зі встановлення (зміни) меж м. Кіровограда на 2016 рік з пояснювальною запискою про кінцеві результати по договору № 003704 від 02.09.2016 року та подати його на розгляд міської ради міста Кропивницького, що перешкоджатиме проведенню досудового розслідування.

Враховуючи, що такий захід забезпечення кримінального провадження як відсторонення від посади необхідний для запобігання протиправній поведінці підозрюваного у вчиненні кримінального корупційного правопорушення ОСОБА_4 , який перебуваючи на посаді може у незаконний спосіб впливати на свідків, які є його безпосередніми підлеглими, протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, в тому числі шляхом виготовлення документів, які можуть містити неправдиві відомості, що перешкодить проведенню досудового розслідування.

Прокурор підтримав клопотання та посилаючись на його обґрунтування просив його задовольнити. Після пояснень захисник вказав, що додаткова угода до основного договору укладена після закінчення строку дії основного договору. Підозрюваний був обізнаний про невиконання робіт в повному обсязі станом на дату підписання акту приймання-передачі робіт, що підтвердив свідок ОСОБА_10 .

Підозрюваний заперечив проти клопотання, просив відмовити його задоволенні.

Захисник заперечив проти клопотання, просив відмовити в його задоволенні. Вказав, що договір діє до кінця грудня 2018 року, свідок ОСОБА_11 не являється безпосереднім керівником свідка ОСОБА_4 . Підозра є необґрунтованою. Висновок спеціаліста ОСОБА_12 від 26.11.2018 року не є належним та допустимим доказом в розумінні КПК України. Доказів, що відсторонення від посади підзахисного вплине на хід досудового слідства прокурором не надано. Відсторонення від посади негативно вплине на фінансове забезпечення його сім`ї.

Заслухавши прокурора, підозрюваного, його захисника, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Встановлено, що 05.02.2018 року внесено відомості до ЄРДР за №42018121010000012 за ч. 4 ст. 191 КК України, а саме проте, що ОСОБА_4 будучи службовою особою місцевого самоврядування та маючи повноваження щодо розпорядження коштами Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міської ради, перебуваючи на своєму робочому місці за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41, будучи достовірно обізнаним, що згідно з договором №003704 від 02.09.2016 державним підприємством «Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» виконано лише підготовчі та геодезичні роботи, усвідомлюючи, що рішення про розроблення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Кіровоградською міською радою не приймалося, передбачаючи, що не проведення робіт по розробці проекту землеустрою (ІІІ етап договору) призведе до порушення охоронюваних законом інтересів територіальної громади міста Кіровоград в особі Кіровоградської міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, здійснив приймання робіт по вказаному договору в повному обсязі шляхом підписання акту приймання-передачі №1440, на підставі якого державному підприємству «Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» безпідставно перераховано кошти місцевого бюджету у розмірі 298750,00 грн. (а.с. 10-11).

Згідно розпорядження Кіровоградського міського голови № 46-к від 04.03.2016 року, ОСОБА_4 призначено на посаду начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міської ради з присвоєнням 10 рангу 5 категорії посадової особи місцевого самоврядування (а.с. 15).

28.11.2018 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України (а.с. 85-90).

Згідно вимог ч. 1 ст.154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу (ч. 2 ст. 154 КПК України).

Спеціальними умовами відсторонення від посади є: наявність в особи процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого; перебування його на посаді.

Згідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_9 (а.с. 81-84), який перебуває на посаді заступника начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міськради м. Кропивницький начальник відділу, останній показав, що проектно-технічна документація, якою займався його керівник ОСОБА_4 , розроблялась всупереч загальним положенням земельного законодавства України.

Слід також зазначити, що відсторонення від посади - це тимчасове, вимушене недопущення особи, яка перебуває у певних службових відносинах з органами державної влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами чи організаціями, до виконання своїх функціональних обов`язків з підстав і в порядку, передбачених КПК України.

Згідно ст. 43 Конституції України кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку він вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду діяльності, а також гарантує громадянам захист від незаконного звільнення.

Разом з тим, відсторонення особи від посади, що має тимчасовий характер, не є тотожним із поняттям звільнення з роботи.

При вирішені питання щодо відсторонення від посади, слідчим суддею враховано, що прокурор довів, що такий захід дійсно необхідний для припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який, перебуваючи на посаді, може незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження.

Слід зазначити, що відповідно до вимог ч. ч. 1, 3 ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Таким чином, слідчий суддя, розглянувши клопотання в межах питань, які були винесені на його розгляд сторонами кримінального провадження, та перевіривши надані в обґрунтування цих питань докази, з урахуванням вищенаведеного прийшов до висновку, що слідчим доведена наявність достатніх підстав вважати, що відсторонення від посади підозрюваної необхідне для припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який перебуваючи на займаній посаді та використовуючи своє службове становище з метою уникнення відповідальності, може незаконно впливати на свідків у даному кримінальному проваджені, які є його підлеглими; знищити або спотворити речі та предмети, які мають значення для даного кримінального провадження; створити нові документи, перешкоджати досудовому розслідуванню у кримінальному провадженні іншим чином.

При цьому, слідчим суддею також враховано правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб. Слідчому судді не надано доказів, що відсторонення від посади ОСОБА_4 погіршить фінансовий стан його родини, унеможливить забезпечення дитини.

Таким чином, враховуючи, що підозрюваний є начальником управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міської ради, тому для застереження будь-якого впливу на хід слідства є доцільним відсторони його від посади на строк досудового слідства.

За встановлених в судовому засіданні обставин слідчий суддя вважає за необхідне відсторонити підозрюваного ОСОБА_4 від посади начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міської ради на строк досудового слідства, тобто до 28.01.2019 року.

Таким чином, клопотання підлягає до задоволення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 154-157, 309, 372, 392, 393, 395 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міської ради на строк досудового слідства, тобто по 28.01.2019 року включно.

Ухвала підлягає негайному виконанню в порядку, передбаченому для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення, а підозрюваним, який тримається під вартою, у цей же строк з моменту отримання копії ухвали.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78505857
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади відносно підозрюваного: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кіровограда, українця, громадянина України, одруженого, не судимого, депутатом не являється, маючого повну вищу освіту, працюючого на посаді начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради міста Кропивницького, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , - підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —404/1789/18

Ухвала від 12.12.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 12.12.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 10.07.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні