Ухвала
від 25.06.2021 по справі 15/б-828
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25 червня 2021 рокуСправа № 15/Б-828 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області у складі судді Сидорук А.М.

розглянувши заяву про заміну сторони у справі /вх.№4738 від 07.06.2021/ Головного управління ДПС у Тернопільській області

у справі за заявою

Кредитора: Тернопільського обласного центру зайнятості (вул. Текстильна, 1б, м. Тернопіль, 46010, код ЄДРПОУ 05392691)

Боржник: Спілка селянських господарств ім. Данила Галицького, с. Ярчівці Зборівського району

про визнання банкрутом

Суть справи: Постановою господарського суду від 29.11.2006р. у справі № 15/Б-828 боржника - Спілку селянських господарств ім. Данила Галицького визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 16 липня 2008 року припинено обов`язки ліквідатора Спілки селянських господарств ім. Данила Галицького, с. Ярчівці Зборівського району Міхненко Наталії Іванівни. Ліквідатором Спілки селянських господарств ім. Данила Галицького, с. Ярчівці Зборівського району у справі № 15/Б-828 призначено ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , ліцензія серії АВ № 158332, видана Державним департаментом з питань банкрутства 25.10.2006р..

07.06.2021 Головне управління ДПС у Тернопільській області звернулося до суду із заявою /вх.№4738 від 07.06.2021/, в якій просить суд здійснити процесуальне правонаступництво та замінити кредитора Козівську об"єднану державну податкову інспекцію Головне управління ДФС у Тернопільській області на правонаступника - Головне управління ДПС у Тернопільській області як відокремлений підрозділ Державної податкової служби України.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 11.06.2021 призначено судове засідання у справі № 15/Б-828 по розгляду Заяви Головного управління Державної податкової служби у Тернопільській області про здійснення процесуального правонаступництва /вх.№4738 від 07.06.2021/ на 25 червня 2021 року о 11 год. 00 хв..

Представники сторін в судове засідання 25.06.2021 не прибули, будь яких заяв, клопотань на адресу суду не надходило.

Розглянувши дану заяву, судом встановлено наступне:

Постановою господарського суду від 29.11.2006р. у справі № 15/Б-828 боржника - Спілку селянських господарств ім. Данила Галицького визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Частиною 6 статті 44 ГПК України визначено, що юридична особа може набувати процесуальних прав та обов`язків і здійснювати їх через своїх учасників у випадках, коли відповідно до закону чи установчого документа така юридична особа набуває та здійснює права, а також несе обов`язки через своїх учасників.

Відповідно до статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України. Положення про територіальний орган як відокремлений підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, положення про територіальний орган як відокремлений підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, затверджуються керівником відповідного центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність такого центрального органу виконавчої влади.

Згідно статті 52 ГПК України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Водночас процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідною умовою є наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Відповідно до підпункту 41.1.1 пункту 41 статті 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи) - щодо дотримання законодавства з питань оподаткування (крім випадків, визначених підпунктом 41.1.2 цього пункту), законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, чи його територіальні органи.

У свою чергу повноваження і функції контролюючих органів визначаються цим Кодексом, Митним кодексом України та законами України. Розмежування повноважень і функціональних обов`язків контролюючих органів визначається законодавством України (пункт 41.5 статті 41 Податкового кодексу України).

Постановою Кабінету міністрів України від 28 березня 2018 року за №296 "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби" визначено перелік територіальних органів Державної фіскальної служби, які реорганізовуються шляхом приєднання як структурні підрозділи до відповідних територіальних органів служби, згідно якого Козівська ОДПІ Головного управління ДФС приєднуються до Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Відповідно до Наказу ДФС України № 296 від 10.05.2018 "Про реорганізацію територіальних органів ДФС у Тернопільській області" Козівську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Тернопільській області реорганізовано шляхом приєднання, як структурного підрозділу до Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Наказом ДФС України № 445 від 12.07.2018" Про затвердження переліків управлінь, які утворені на правах відокремлених підрозділів ГУ ДФС в областях та державних податкових інспекцій" затверджено перелік управлінь, які утворені на правах відокремлених підрозділів ГУ ДФС у областях, згідно з яким Козівська ОДПІ, як Козівське управління входить до ГУ ДФС у Тернопільські області.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 1200 від 18.12.2018 утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу .

Постановлено, що Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

При цьому передбачено, що Державна фіскальна служба продовжує здійснювати повноваження та виконувати функції у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики у сфері державної митної справи, державної політики з адміністрування єдиного внеску, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску до завершення здійснення заходів з утворення Державної податкової служби та Державної митної служби.

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" №537 від 19.06.2019 визначено реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

Так, із додатку №2 до Постанови №537 від 19.06.2019 вбачається, що Головне управління ДФС у Тернопільській області реорганізовується шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Наказом Головного управління ДПС у Тернопільській області №9 від 29.08.2019 "Про початок діяльності ГУ ДПС у Тернопільській області" розпочато виконання Головним управлінням ДПС у Тернопільській області функцій і повноважень ГУ ДФС у Тернопільській області .

Судом встановлено, що Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 №893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, зокрема і Головне управління ДПС у Тернопільській області.

Поряд із цим установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій ( п.2 Постанови №893).

Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи п.2 Постанови №893).

Відповідно до наказу Державної податкової служби України №529 від 30.09.2020 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" утворено як відокремлені підрозділи ДПС територіальні органи, зокрема Головне управління ДПС у Тернопільській області.

Наказом Державної податкової служби України №755 від 24.12.2020 "Про початок здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій" визначено , що з 01.01.2021 розпочато здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як відокремлені підрозділи, повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до Постанови №893 від 30.09.2020.

Отже, з 01.01.2021 відбулося фактичне (компетенційне) процесуальне правонаступництво, за яким здійснено передання компетенцій від ліквідованого територіального органу ДПС як юридичної особи публічного права до територіального органу ДПС як відокремленого підрозділу Державної податкової служби.

Територіальний орган ДПС як юридична особа публічного права втратив процесуальну правоздатність органу, який згідно із законом виконує функції, зокрема у сфері реалізації державної податкової політики.

Таким чином, для встановлення факту публічного правонаступництва суб`єкта владних повноважень визначальним є встановлення або припинення первісного суб`єкта або перехід повністю чи частково його функцій,

Отже, враховуючи викладене, наявні правові підстави заміни як сторони у справі територіального органу ДПС як юридичної особи публічного права на територіальний орган ДПС, утворений як її відокремлений підрозділ.

Отже, наведене дає суду правові підстави для заміни кредитора у справі №15/Б-828, а саме кредитора Козівську об"єднану державну податкову інспекцію на його правонаступника - Головне управління ДПС у Тернопільській області, вул. Білецька, 1, м. Тернопіль, ідентифікаційний код 43142763.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що заява про заміну кредитора у справі №15/Б-828 обґрунтована, не суперечить вимогам діючого законодавства та підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Кодексом України з процедур банкрутства, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заяву про заміну сторони у справі /вх.№4738 від 07.06.2021/ Головного управління ДПС у Тернопільській області - задовольнити.

2. Здійснити заміну сторони у справі №15/Б-828 з Козівської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної податкової служби у Тернопільській області на - Головне управління Державної податкової служби у Тернопільській області /код ЄДРПОУ 44143637/.

3. Копію ухвали надіслати рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення:

- Головному управлінню Державної податкової служби у Тернопільській області, вул. Білецька, 1, м. Тернопіль;

- Спілка селянських господарств ім. Данила Галицького, с. Ярчівці, Зборівського району Тернопільської області

- ліквідатору Бриксі А.О., м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 60/17.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя А.М. Сидорук

Дата ухвалення рішення25.06.2021
Оприлюднено30.06.2021
Номер документу97965457
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Суть справи: Постановою господарського суду від 29.11.2006р. у справі № 15/Б-828 боржника - Спілку селянських господарств ім. Данила Галицького визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру

Судовий реєстр по справі —15/б-828

Ухвала від 24.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 24.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 02.07.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 25.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 16.04.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні