Постанова
від 21.02.2017 по справі 715/347/17
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/347/17

Провадження № 3/715/221/17

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.02.2017 смт. Глибока

Суддя Глибоцького районного суду Чернівецької області Цуркан В.В. розглянувши матеріали справи, які надійшли від Відділу прикордонної служби Порубне Чернівецького прикордонного загону про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, за ч.2 ст.204-1 КУпАП,-

В С Т А Н О В И В:

19 лютого 2017 року о 18 год. 15 хв. в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення Порубне , що знаходиться на території Тереблеченської сільської ради, Глибоцького району, Чернівецької області на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби Порубне , громадянин України ОСОБА_1, повторно здійснив спробу перетину держаного кордону України без відповідних документів, які передбачені ст.2 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадянами України , Постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року Про порядок перетину Державного кордону України громадянами України , при цьому на паспортний контроль представив паспортний документ (закордонний паспорт громадянина ОСОБА_2 №052233324, виданий 28.01.2014 року в м. Сучава), чим вчинив адміністративне правопорушення передбачене ч.2 ст.204-1 КупАП.

ОСОБА_1Г в судове засідання не з'явися проте він надав суду заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутності, свою вину визнає.

Дослідивши матеріали справи, приходжу до наступних висновків.

З копії облікової картки на особу вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має паспорт громадянина України серія КР №510340 виданий 13.04.2000 року Герцаївським РВ УМВС в Чернівецькій області. Крім цього, він має діючий паспорт громадянина України для виїзду за кордон серії ЕS №734208 виданий 14.01.2015 року, копія якого міститься в матеріалах справи.

Згідно ст.12 Закону України Про державний кордон України пропуск осіб, які перетинають державний кордон України, здійснюється органами Державної прикордонної служби України за дійсними документами на право в'їзду на територію України або виїзду з України.

Документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в'їзд в Україну згідно ст.2 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадянами України є: 1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; 2) дипломатичний паспорт; 3) службовий паспорт; 4) посвідчення особи моряка; 5) посвідчення члена екіпажу; 6) посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в'їзд в Україну).

Аналогічні норми закріплені у Постанові Кабінету Міністрів України №57 від 27.01.1995 року Про порядок перетину Державного кордону України громадянами України .

Відповідно до п.1 ч.1 ст.2 Закону України Про громадянство в Україні діє принцип єдиного громадянства згідно якого, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Виходячи з вищевказаних норм, з огляду на принцип єдиного громадянства (п.1 ч.1 ст.2 Закону України Про громадянство ) ОСОБА_1 будучи громадянином України, вступивши у правові відносини з Україною, а саме при в'їзді на територію України у пункті пропуску на паспортний контроль мав би пред'явити один з документів, який передбачений ст.2 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадянами України , який відповідно дає право громадянину України на виїзд з України ї в'їзд в Україну.

Проте, при спробі перетину кордону ОСОБА_3, як громадянин України, не пред'явив відповідний документ який надає право на перетин державного кордону України, громадянам України.

При цьому, ОСОБА_3 при в'їзді в Україну в пункті пропуску для автомобільного сполучення Порудне пред'явив власний закордонний паспорт громадянина ОСОБА_2 №052233324, виданий 28.01.2014 року в м. Сучава , який в даному випадку, йому як громадянину України, не дає право на перетин державного кордону України.

Доказів про те, що у ОСОБА_3 припинено громадянство України суду не було подано.

Об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204-1 КУпАП, полягає у перетинанні або спробі перетинання державного кордону України будь-яким способом, поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України, без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади, а суб'єктивна сторона даного правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі умислу.

З огляду на викладені обставини, в судовому засіданні достовірно встановлено, що громадянин України ОСОБА_3, здійснив спробу перетину державного кордону України без відповідних документів, які надають право на перетин кордону громадянами України, які передбачені ст.2 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадянами України .

Крім цього, згідно копії постанови Яворівського районного суду Львівської області від 08.02.2017 року, ОСОБА_1 визнаний винним та притягнутий до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.204-1 КУпАП, і йому було призначене адміністративне стягнення у вигляді 1700 гривень штрафу.

Таким чином, дії ОСОБА_3 вірно кваліфіковані вірно за ч. 2 ст.204-1 КупАП, оскільки, в судовому засідання достовірно встановлено, що ОСОБА_3 повторно здійснив спробу перетину державного кордону України, без відповідних документів.

Слід значити, що незважаючи на принцип єдиного громадянства (п.1 ч.1 Закону України Про громадянство ), законодавством України не передбачено відповідальність за отримання громадянином України - громадянства іншої держави та правових наслідків в такому випадку для громадянина України чинним законодавством не передбачено.

І в даному випадку, ОСОБА_3, як громадянин України притягується до відповідальності не за наявність у нього громадянства іншої держави, а саме за повторну спробу перетину державного кордону України, без відповідних документів.

При визначенні виду та розміру адміністративного стягнення суд відповідно до вимог ст. 33 КУпАП враховує всі обставини справи, особу яка притягується до адміністративної відповідальності, ступінь його вини, характер вчиненого адміністративного правопорушення, вважаю, за можливим призначити йому адміністративне стягнення у вигляді штрафу ближче до мінімальної межі, яка передбачена за даний вид адміністративного правопорушення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 283, 284, 285, 287 КУпАП,-

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.2 ст.204-1 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 200 (двохсот) неоподаткований мінімумів доходів громадян, що становить 3400 (три тисячи чотириста) гривень в доход держави.

Стягнути з ОСОБА_1судовий збір в розмірі 320 (триста двадцять) гривень в доход держави.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Чернівецької області через Глибоцький районний суд Чернівецької області протягом 10-ти днів з дня її винесення шляхом подачі апеляційної скарги.

CУДДЯ:

Дата ухвалення рішення21.02.2017
Оприлюднено23.02.2017
Номер документу64848716
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —715/347/17

Постанова від 23.03.2017

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Чернівецької області

Петлюк В. І.

Постанова від 21.02.2017

Адмінправопорушення

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуркан В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні