Ухвала
від 22.03.2017 по справі 444/2/13- к
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/2/13- к

Провадження № 1-кс/444/193/2017

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

м. Жовква Львівської області 22 березня 2017 року

Слідчий суддя Жовківського районного суду Львівської області Зеліско Р. Й. з участю начальника Жовківського відділу Червоноградської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_1, розглянув клопотання старшого слідчого СВ Жовківського відділення поліції Кам'янка-Бузького відділу поліції ГУНП у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2, яке погоджено начальником Жовківського відділу Червоноградської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ :

Старший слідчий СВ Жовківського відділення поліції Кам'янка-Бузького відділу поліції ГУНП у Львівській області старший лейтенант поліції ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, яке мотивоване тим, що 19.12.2012 року в період часу з 21 год. 30 хв. до близько 22 год. 30 хв. в с. Городжів Жовківського району Львівської області, невідомий водій на невстановленому автомобілі, рухаючись по вулиці Центральній, вчинив наїзд на пішохода ОСОБА_3 та з місця події зник. Внаслідок даної ДТП потерпілий ОСОБА_3 отримав тілесні ушкодження у вигляді перелому кульшового суглобу.

Відомості про даний факт 21 грудня 2012 року слідчим відділенням Жовківського РВ ГУ МВС України у Львівській області внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12012150240000100, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Проведеними на даний час заходами встановити водія, моделі та марки автомобіля, який зі слів ОСОБА_3 вчинив наїзд на нього, не виявилося можливим. Однак невстановлені особи, які могли знаходитись у салоні вищевказаного невідомого автомобіля, знаходячись на місці вчинення кримінального правопорушення, а саме в с. Городжів Жовківського району Львівської області, в період з 21 години 30 хвилин по 23 годину 30 хвилин 19.12.2012, могли мати при собі та спілкуватись мобільним стільниковим зв'язком, тому виникає необхідність в проведенні тимчасового доступу до речей і документів, а саме: мобільного терміналу системи зв'язку в оператора стільникового зв'язку Lifecell ТОВ Лайфселл , що знаходиться в м. Київ на вулиці Амосова, 12, в оператора стільникового зв'язку ПрАТ Київстар , що знаходиться в м. Київ на вулиці Дегтярівська, 53, та ПрАТ МТС Україна , що знаходиться м. Київ по вулиці Лейпцизька, 15, інформації у письмовому та електронному вигляді, стосовно з'єднання абонентських номерів, які відбувались в межах дії визначеної базової станції.

Згідно рапорту встановлено, що на місці події (с. Городжів Жовківського району Львівської області) та на шляхах під'їзду/від'їзду проводилась радіорозвідка операторів стільникового зв'язку.

Використання даної інформації у письмовому та електронному вигляді, яка міститься в операторів стільникового зв'язку Lifecell ТОВ Лайфселл , що знаходиться в м. Київ на вулиці Амосова, 12, ПрАТ Київстар , що знаходиться в м. Київ на вулиці Дегтярівська, 53, та ПрАТ МТС Україна , що знаходиться м. Київ по вулиці Лейпцизька, 15, надасть можливість встановити осіб, які вчинили вказане кримінальне правопорушення, та можливість використання її як доказ у суді по кримінальному провадженні, так як іншими способами встановити осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення неможливо.

Враховуючи викладене просить надати дозвіл старшому слідчому СВ Жовківського відділення поліції Кам'янка-Бузького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме: мобільного терміналу системи зв'язку в оператора стільникового зв'язку Lifecell ТОВ Лайфселл , що знаходиться в м. Київ на вулиці Амосова, 12, ПАТ Київстар , що знаходиться в м. Київ на вулиці Дегтярівська, 53, та ПрАТ МТС Україна , що знаходиться м. Київ по вулиці Лейпцизька, 15, інформації у письмовому та електронному вигляді, стосовно з'єднання абонентських номерів, які відбувались в межах дії визначеної базової станції за певний період, а саме про з'єднання абонентів, які знаходяться у зоні дії базової станції:

1)с. Городжів Жовківського району Львівської області (на місці події): Lifecell LAC 51404 CID 50267, 50263; Київстар LAC 10200 CID 19973, 8973; МТС LAC 51080 CID 17501;

2)можливий маршрут руху автомобіля, біля бару за місцем події: Lifecell LAC 51404 CID 50263, 50267; Київстар LAC 10200 CID 19973, 8973; МТС LAC 51080 CID 17501;

3)поворот з автодороги в напрямку з с. Добросин в смт. Магерів Жовківського району Львівської області: Lifecell LAC 51404 CID 50267; Київстар LAC 10200 CID 2971, 7971; МТС LAC 51080 CID 8791, 17501;

4)поворот з автодороги в напрямку з с. Лавриків Жовківського району Львівської області до місця події: Lifecell LAC 51404 CID 50262, 50267; Київстар LAC 10200 CID 7971, 8973, 18573; МТС LAC 51080 CID 31281, 17501.

у період з 21 години 30 хвилин по 23 годину 30 хвилин 19.12.2012 року, з можливістю зняття копій інформації, що міститься в електронних інформаційних системах або їх частинах.

Клопотання просить розглянути без участі представників ПрАТ Київстар , Lifecell ТОВ Лайфселл та ПрАТ МТС Україна , так як вказана інформація зберігається на цифрових носіях в електронному вигляді і може бути власниками змінена або знищена.

Виконання ухвали просить доручити старшому слідчому СВ Жовківського відділення поліції Кам'янка-Бузького відділу поліції ГУ НП у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_2 та слідчим слідчої групи (при їх наявності).

Відповідно до ч. 1 ст. 107 Кримінального процесуального кодексу України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов'язковим. Клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування не поступило, а тому фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питань слідчим суддею на досудовому розслідуванні не здійснюється.

Начальник Жовківського відділу Червоноградської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_1 клопотання підтримав з підстав наведених у ньому.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали досудового розслідування, а також заслухавши думку прокурора, вважаю, що клопотання слід задоволити з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державній влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

З витягу кримінального провадження №12012150240000100 вбачається, що 21.12.2012 року заяву про злочин внесено до ЄРДР.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Дане клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Старшим слідчим Жовківського відділення поліції Кам'янка-Бузького відділу поліції ГУНП у Львівській області ОСОБА_2 та прокурором наведено достатні підстави для того, щоб розглядати клопотання без судового виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи зазначені у клопотанні, у зв'язку з цим суд розглядає клопотання у відповідності до ч. 2 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п.7 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що документи перебувають або можуть перебувати у володінні юридичних осіб - в операторів стільникового зв'язку ПрАТ Київстар Lifecell ТОВ Лайфселл та ПрАТ МТС Україна , самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні - можуть сприяти розкриттю кримінального правопорушення, встановленню осіб, які вчинили вказане кримінальне правопорушення та можуть бути використаними як доказ у суді по кримінальному провадженні.

Одержати зазначену інформацію іншими способами не можливо, оскільки згідно зі ст. 9 Закону України «Про телекомунікації» охорона таємниці телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються технічними засобами телекомунікацій та інформаційна безпека телекомунікаційних мереж гарантуються Конституцією ( 254к/96-ВР ) та законами України.

Зняття інформації з телекомунікаційних мереж заборонене, крім випадків, передбачених законом.

Оператори, провайдери телекомунікацій зобов'язані вживати відповідно до законодавства технічних та організаційних заходів із захисту телекомунікаційних мереж, засобів телекомунікацій, інформації з обмеженим доступом про організацію телекомунікаційних мереж та інформації, що передається цими мережами.

Водночас ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до електоронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систему зв'язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв'язку, без їх вилучення.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому суд вважає, що дане клопотання підлягає до задоволення, а саме слід надати тимчасовий доступ до речей та документів шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв'язку, без їх вилучення.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст. 160, 163, 166, 309, 395 ККП України слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Жовківського відділення поліції Кам'янка-Бузького відділу поліції ГУНП у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2, яке погоджено начальником Жовківського відділу Червоноградської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів задоволити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Жовківського відділення поліції Кам'янка-Бузького відділу поліції ГУ НП у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме: мобільного терміналу системи зв'язку в оператора стільникового зв'язку Lifecell ТОВ Лайфселл , що знаходиться в м. Київ на вулиці Амосова, 12, ПАТ Київстар , що знаходиться в м. Київ на вулиці Дегтярівська, 53, та ПрАТ МТС Україна , що знаходиться м. Київ по вулиці Лейпцизька, 15, інформації у письмовому та електронному вигляді, стосовно з'єднання абонентських номерів, які відбувались в межах дії визначеної базової станції за певний період, а саме про з'єднання абонентів, які знаходяться у зоні дії базової станції:

1)с. Городжів Жовківського району Львівської області (на місці події): Lifecell LAC 51404 CID 50267, 50263; Київстар LAC 10200 CID 19973, 8973; МТС LAC 51080 CID 17501;

2)можливий маршрут руху автомобіля, біля бару за місцем події: Lifecell LAC 51404 CID 50263, 50267; Київстар LAC 10200 CID 19973, 8973; МТС LAC 51080 CID 17501;

3)поворот з автодороги в напрямку з с. Добросин в смт. Магерів Жовківського району Львівської області: Lifecell LAC 51404 CID 50267; Київстар LAC 10200 CID 2971, 7971; МТС LAC 51080 CID 8791, 17501;

4)поворот з автодороги в напрямку з с. Лавриків Жовківського району Львівської області до місця події: Lifecell LAC 51404 CID 50262, 50267; Київстар LAC 10200 CID 7971, 8973, 18573; МТС LAC 51080 CID 31281, 17501

у період з 21 години 30 хвилин по 23 годину 30 хвилин 19.12.2012 року шляхом зняття копії інформації, що міститься в електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв'язку без їх вилучення.

Виконання ухвали слідчого судді Жовківського районного суду Львівської області доручити старшому слідчому Жовківського відділення Кам'янка-Бузького відділу Головного управління Національної поліції України у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_2 та слідчим слідчої групи (при їх наявності).

Строк дії ухвали - один місяць з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів .

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Зеліско Р. Й.

Дата ухвалення рішення22.03.2017
Оприлюднено27.03.2017
Номер документу65484867
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —444/2/13- к

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 04.01.2013

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні