Ухвала
від 06.04.2017 по справі 523/5041/17
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/5041/17

Провадження №1-кс/523/838/17

УХВАЛА

про арешт майна

06.04.2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Суворовського районного суду м.Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Одеської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні клопотання про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

06.04.2017 року прокурор Одеської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_3 звернувся до Суворовського районного суду міста Одеси з вказаним клопотанням.

З клопотання вбачається, що СВ Хаджибеївського відділення Суворовського відділу поліції у м. Одесі проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12016160000000623 від 07.10.2017 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Крім того, встановлено, що вказане кримінальне провадження розпочато СУ ГУ НП в Одеській області за матеріалами перевірки УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України, відповідно до яких 03.10.2016 року Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області надано інформацію про результати проведення позапланової перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства за адресою: м. Одеса, вул. М. Грушевського ріг Академіка Воробйова, вул. Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧПМ), в ході проведення якої встановлено, що відповідно до даних Єдиного реєстру отриманих повідомлень про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, виданих дозволів на виконання будівельних робіт, зареєстрованих декларації про готовність об`єкта до експлуатації та виданих сертифікатів, відмов у реєстрації таких декларації та у видачі таких дозволів і сертифікатів встановлено, що Департаментом за даною адресою зареєстровано декларацію про початок виконання підготовчих робіт з будівництва багатосекційних житлових будинків 9-16 поверхів, торгівельного центру від 17.08.2015 № ОД30152260252, замовник ТОВ «А-Трейдінг».

Через відсутність дозвільних документів на будівництво Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській на адресу ТОВ «А-Трейдінг» надано припис про усунення виявлених порушень та відповідно до приписів Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» на вказану юридичну особу накладено штраф.

Разом з цим, під час досудового розслідування встановлено, що у відповідності до рішення Вищого адміністративного суду України від 10.02.2016 у справі К/800/64735/13, розміщеного в Єдиному державному реєстрі судових рішень вбачається, що земельна ділянка, розташована за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Воробйова ріг вул. Михайла Грушевського належить Державній судноплавній компанії «Чорноморське морське пароплавство».

Відповідно до рішення виконкому Одеської міської ради від 21.04.1947 № 497 Радіоцентру ЧМП відведено земельну ділянку загальною площею 11,8 га в районі Червоної Слободки для реконструкції антенного поля. Рішенням виконкому Одеської міської ради від 07.08.1956 № 707 затверджено висновку по обмірам земель будівельного кварталу Управління державного торгового пароплавства.

За згодою ДСК «ЧМП» з вказаної земельної ділянки виділено три земельні ділянки (надано згоду на відмову від її частини) на користь інших осіб, зокрема: ТОВ «Радіо-Санна», ТОВ «Луксинт-S» та ПП «Євромоторс».

З урахуванням площі земельних ділянок, що були виділені іншим підприємствам вищезазначеними рішеннями Одеської міської ради, в користуванні ДСК «ЧМП» залишилась земельна ділянка по вул. Грушевського ріг Ак. Воробйова загальною площею 9,3916 га, та вказана земельна ділянка з користування пароплавства не вилучалась та згоди на її вилучення ДСК «ЧМП» не надавало.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 59-р від 08.02.1995 Мінтрансзв`язку доручено утворити на базі майна, що знаходиться у загальнодержавній власності, закріпленого за акціонерним судноплавним концерном «Бласко» - «Чорноморське морське пароплавство» та підприємствами, які входять до його складу, державне підприємство Державна судноплавна компанія «Чорноморське морське пароплавство», визнавши його правонаступником зазначеного концерну.

На балансі Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» обліковується нежитлова будівля (адміністративна будівля), на яку оформлено право власності, а саме за адресою: м. Одеса, вул. Воробйова, 1. На вказане приміщення автогосподарства, складської бази площею 2133,40 кв.м. 10.03.2004 КП «Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації обєктів нерухомості».

Відповідно до розпорядження Кабміну від 28.09.2004 № 684-р «Про затвердження переліку підприємств, установ та організацій, що передаються до сфери управління Мінтрансзв`язку», Державна судноплавна компанія «Чорноморське морське пароплавство» належить до сфери управління Мінтрансзв`язку (на теперішній час це Міністерство інфраструктури України).

В загальних положеннях Статуту Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство», затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 27.04.2011 № 71, встановлено, що ДСК «Чорноморське морське пароплавство» є державним унітарним підприємством і діє як державне комерційне підприємство, яке засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства інфраструктури України.

Відповідно до ст. 73 ГК України державне унітарне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління.

Тобто, дане підприємство є суб`єктом господарювання державного сектору економіки, а майно, що знаходиться на балансі ДСК «Чорноморське морське пароплавство» є об`єктом управління державної власності.

Враховуючи, що дане майно було побудовано за державні кошти та передано Державній судноплавній компанії «Чорноморське морське пароплавство» розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 59-р, тому правових підстав для прийняття виконавчим комітетом Одеської міської ради рішення «Про реєстрацію об`єктів комунальної власності м. Одеси» від 09.10.2008 № 1208 не має, крім того жодних актів приймання-передачі майна не ухвалювалось.

Відповідно до п. 10 ст. 6 Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності», чинній станом на 30.03.2007 при розмежуванні земель державної та комунальної власності не можуть передаватися до земель комунальної власності земельні ділянки, на яких розташовані державні підприємства, у тому числі у статутних фондах яких державі належать частки, об`єкти незавершеного будівництва та законсервовані об`єкти.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 вказаного Закону до виключної компетенції Кабінету Міністрів України належали повноваження щодо визначення меж земельних ділянок на яких розташовані державні підприємства, у тому числі у статутних фондах яких державі належать частки, об`єкти незавершеного будівництва та законсервовані об`єкти.

Аналогічні положення визначені і підп. «ж» ч. 3 ст. 84 Земельного кодексу України, у редакції зі змінами та доповненнями станом на 01.01.2007, яка чинна станом на 30.03.2007.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ЗК України, у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До

особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Частиною 2 ст. 120 ЗК України, якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об`єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Отже, підстави припинення права користування земельною ділянкою передбачені ст. 141 ЗК України, утім жодна з них місця не мала.

Водночас, службові особи Одеського міського управління земельних ресурсів Одеської міської ради та Держкомзему, зловживаючи службовими повноваженнями при розробці та погодженні проекту землеустрою, діючи за попередньою змовою з членами аукціонної комісії, замовниками та розробниками проекту землеустрою з продажу земельної ділянки на аукціоні, а саме: ТОВ «Фірми ФАРН» та КП «Центрінженернихдосліджень», які при складанні кадастрового плану№3594 не відобразили складські приміщення з інвентарним номером № 1001278, а також приміщення пожарного водойму з інвентарним номером № 1006021, належні ДСК «ЧМП», діючи у порушення ст.ст. 6, 8 Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності», ст. 84 Земельного кодексу України, у редакції зі змінами та доповненнями станом на 01.01.2007, яка мала чинність станом на 30.03.2007-18.04.2007, достовірно знаючи, що вказана земельна ділянка належить державному підприємству, що також підтверджується технічним паспортом на земельну ділянку, складеним 19.12.2006, за відсутності та без отримання будь-яких рішень ДСК «ЧМП» та Кабінету Міністрів України здійснили 18.04.2007 відчуження вказаної земельної ділянки, внісши її попередньо як лот до п. 22 додатку до рішення Одеської міської ради від 27.06.2006 року №69-V «Про визначення та затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007 роках», чим спричинили тяжкі наслідки державі в особі ДСК «ЧМП», а саме збитків у розмір 55225742 (п`ятдесят п`ять мільйонів двісті двадцять п`ять тисяч сімсот сорок дві гривні 00 копійок).

За вказаних обставин без вчинення службових злочинів Одеська міська рада не могла стати набувачем вказаної земельної ділянки, а отже і розпорядником вказаного майна.

Таким чином, у порушення вимог земельного законодавства ТОВ «А-Трейдінг» набуто земельну ділянку.

Крім того, незважаючи на тривалість судового спору між державним підприємством, Одеською міською радою та ТОВ «А-Трейдінг», захисту інтересів держави у вказаному процесі представниками прокуратури, вказану земельну ділянку площею 6.5987 га, кадастровий номер 5110137600:72:001:0034, з цільовим призначення: для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, 13.11.2015 передано у оренду ТОВ «ДАНЛІН».

Враховуючи, що ТОВ «А-Трейдінг» до Департаменту ДАБІ в Одеській області 17.08.2015 року , тобто до передачі земельної ділянки в оренду подано про початок виконання підготовчих робіт з будівництва багатосекційних житлових будинків 9-16 поверхів, торгівельного центру, за адресом: м. Одеса, вул. Михайло Грушевського ріг вул. Ак. Воробйова, вул. Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП) за № ОД30152260252, на підставі якої протягом липня-серпня 2016 року розпочато проведення будівельних робіт, вказані дії з отримання дозволу іншим забудовником, за відсутності у замовника та підрядника будівництва спеціальних дозволів на роботи з використанням техніки з підвищеною небезпечністю, свідчать про штучне створення умов з пришвидшення будівельних робіт для унеможливлення повернення земельної ділянки державному підприємству ДСК «Чорноморське морське пароплавство», а отже поновлення його платоспроможності.

Згідно з відомостями наявними у Єдиному реєстрі отриманих повідомлень про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, виданих дозволів на виконання будівельних робіт, зареєстрованих декларації про готовність об`єкта до експлуатації та виданих сертифікатів,

відмов у реєстрації таких декларації та у видачі таких дозволів і сертифікатів встановлено, що Державною архітектурно-будівельною Інспекцією України ТОВ «ДАНЛІН» надано дозвіл на виконання будівельних робіт № ІУ 115163361608 від 01.12.2016 на будівництво багатоповерхового будинку V складності.

Вказаний дозвіл надано замовнику: ТОВ «Данлін», код ЄДРПОУ 39397731, м. Одеса, вул. Педагогічна, 25/48; генеральному підряднику: ТОВ «Рінком Плюс», код ЄДРПОУ 40527980, м. Одеса, вул. Моторна, 4, реєстраційний запис 2013029902 на будівництво 17 поверхового шестисекційного житлового будинку з торгово-офісними, громадськими приміщеннями за адресою: м. Одеса, вул. М. Грушевського ріг вул. Академіка Воробйова, вул. Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП).

В судовому засіданні прокурор просив задовольнити клопотання та накласти арешт на земельну ділянку площею 6.5987 га, кадастровий номер 5110137600:72:001:0034, з цільовим призначення: для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, право власності на яку зареєстровано на користь ТОВ «А-Трейдінг», яку 13.11.2015 року передано у оренду ТОВ «ДАНЛІН» та заборонити до завершення досудового розслідування та судового розгляду вказаного кримінального провадження службовим особам ТОВ «А-Трейдінг», ТОВ «ДАНЛІН», ТОВ «РІНКОМ ПЛЮС», відчужувати, передавати у користування третім особам, проводити будівельні роботи на вказаній земельній ділянці, а також заборонити службовим особам Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, нотаріусам, реєструвати та посвідчувати вказані угоди та права на земельну ділянку площею 6.5987 га, кадастровий номер 5110137600:72:001:0034, право власності на яку зареєстровано на користь ТОВ «А-Трейдінг» код ЄДРПОУ 34505482.

Враховуючи те, що майно щодо якого ставиться питання про накладення арешту тимчасово не вилучалось, з метою забезпечення даного арешту, вважаю можливим на підставі ч.2 ст.172 КПК України розгляд клопотання без повідомлення та участі власника. Крім того, фіксація перебігу судового засідання на підставі ст. 107 КПК України не проводилась.

Вивчивши клопотання, дослідивши матеріали додані до нього слідчий суддя прийшов до наступного.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення, в тому числі, збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Частина 1 ст. 98 КПК України передбачає, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Беручи до уваги, що прокурор обґрунтував належним чином клопотання та довів підстави для накладення арешту на нерухоме майно, а такожз метою збереження предмету злочинного посягання, у тому числі в якості речового доказу по справі, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора в частині накладення арешту на земельну ділянку площею 6.5987 га, кадастровий номер 5110137600:72:001:0034, з цільовим призначення: для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, право власності на яку зареєстровано на користь ТОВ «А-Трейдінг», яку 13.11.2015 передано у оренду ТОВ «ДАНЛІН», підлягає задоволенню.

В свою чергу, в частині вимог прокурора щодо накладення заборони до завершення досудового розслідування та судового розгляду вказаного кримінального провадження службовим особам ТОВ «А-Трейдінг», ТОВ «ДАНЛІН», ТОВ «РІНКОМ ПЛЮС», відчужувати, передавати у користування третім особам, проводити будівельні роботи на вказаній земельній

ділянці, а також заборонити службовим особам Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, нотаріусам, реєструвати та посвідчувати вказані угоди та права на земельну ділянку площею 6.5987 га, кадастровий номер 5110137600:72:001:0034, право власності на яку зареєстровано на користь ТОВ «А-Трейдінг» код ЄДРПОУ 34505482 , слідчий суддя вважає за необхідне відмовити, так як прокурором не доведено, що незастосування вказаної заборони може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, тому в задоволенні клопотання в цій частині слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 32, 110, 131, 132, 170-175, 369-372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_4 про арешт майна, - задовольнити частково.

Накласти арешт на час проведення досудового розслідування за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016160000000623 від 07.10.2017, арешт на земельну ділянку площею 6.5987 га, розташовану за адресою: Одеська область, м. Одеса, вул. Грушевського Михайла ріг вулиці Воробйова академіка, вулиця Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП), кадастровий номер 5110137600:72:001:0034, з цільовим призначення: для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, право власності на яку зареєстровано на користь ТОВ «А-Трейдінг» код ЄДРПОУ 34505482, яку 13.11.2015 року передано у оренду ТОВ «ДАНЛІН».

В іншій частині клопотання відмовити

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з моменту її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення06.04.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу65853238
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —523/5041/17

Ухвала від 12.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Кадегроб А. І.

Ухвала від 12.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Кадегроб А. І.

Ухвала від 06.04.2017

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні