Ухвала
від 20.04.2018 по справі 367/127/18
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/127/18

Провадження №1-кс/367/531/2018

УХВАЛА

Іменем України

20 квітня 2018 року Ірпінський міський суд Київської області в складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ірпінського міського суду Київської області клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури юриста 2 класу ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и в:

До Ірпінського міського суду Київської області надійшло клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури юриста 2 класу ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України.

За змістом клопотання у провадженні Ірпінського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області перебуває кримінальне провадження № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України.

До Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури 13.12.2017 надійшло повідомлення від представника компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення із якого вбачається, що невстановлені особи, у період часу з 23.09.2013 по 14.08.2014 під час укладання договору купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з ПП « ОСОБА_5 » шляхом обману компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » заволодів правами на земельні ділянки загальною площею 5,0345 га. Для подальшої передачі права користування ними фізичним особам завдавши таким чином компанії матеріального збитку на вартість земельних ділянок.

В ході досудового розслідування допитано ряд потерпілих фізичних осіб, які підтвердили факт заволодіння їх грошовими коштами посадовими особами ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » шляхом перерахування грошових коштів на рахунок ІНФОРМАЦІЯ_4 » в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » № НОМЕР_1 .

Таким чином, в ході досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до інформації про рух грошових коштів по рахункуЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме до наступних документів:

-платіжних документів, складених щодо надходження та списання коштів (рух коштів) по рахунку № НОМЕР_1 , що належить ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_2 )на паперових та електронних носіях із зазначенням часу та реферансу трансакції, дати, суми, призначення платежів, назви і коду ЄДРПОУ контрагентів, номери рахунків на який відправлено та з якого надійшли кошти, за весь період співпраці банка та клієнта;

-касових чеків, які були складені під час видачі готівкових коштів;

-карток зі зразками підпису та печатки;

-копій паспортів службових осіб ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

-відомостей про власників;

-анкет юридичної особи;

-заяв на відкриття поточного рахунку;

-наказів (протоколів загальних зборів) про призначення на посади службових осіб ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

-наказів про встановлення лімітів каси;

-заяв на отримання чекових книжок;

-заяв на замовлення готівкових коштів;

-довіреностей на отримання готівкових коштів;

-видаткових касових ордерів про використання готівки;

-договорів щодо автоматизованого обслуговування поточного рахунку з обов`язковим зазначенням ІР-адреси з якої були зроблені сеанси зв`язку, дати, часу та номеру телефону з якого було зроблено дзвінок.

Згідно ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.Банківською таємницею, зокрема, є:

1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України;

2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди;

3) фінансово-економічний стан клієнтів;

4) системи охорони банку та клієнтів;

5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи- клієнта, її керівників, напрями діяльності;

6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація;

7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню;

8) коди, що використовуються банками для захисту інформації.

Відповідно до ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю відносяться до охоронюваної законом таємниці та відповідно до ст.159 КПК України доступ до відомостей можливий лише при наданні тимчасового доступу.

Вказане вище підтверджує той факт, що будь-яким іншим чином, як окрім тимчасового доступу до речей і документів отримати вказану вище інформацію та копії документів не можливо.

У зв`язку із цим, встановлено, що інформація про рух коштів по вказаному вище рахунку перебуває у володінні Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_5 », МФО НОМЕР_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Значення документів та інформації про рух грошових коштів по рахунку ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » для встановлення обставин у кримінальному провадженні підтверджується тим, що в ході отриманого доступу до вказаних документів буде встановлено кількість громадян, які спрямовували грошові кошти за придбання квартир у ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_6 », суми грошових коштів, час їх спрямування та подальше використання, тому документи та відомості, що містяться в них самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Отримані внаслідок тимчасового доступу документи та відомості, що містяться в них, в подальшому будуть використані як докази обгрунтованості укладених договорів та користування земельними ділянками, що надасть стороні обвинувачення встановити осіб, що вчинили кримінальне правопорушення.

Після отримання тимчасового доступу до вказаних документів в ході досудового розслідування буде неодмінно проведено ряд слідчих (розшукових) дій, серед яких допити, призначення експертиз та проведення інших процесуальних дій з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та забезпечення об`єктивного, неупередженого та об`єктивного досудового розслідування.

Прокурор надав суду заяву про розгляд клопотання в його відсутності, клопотання підтримує та просить задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України представники Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_5 », МФО НОМЕР_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 в судове засідання не викликались.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вивчивши клопотання та дослідивши матеріали додані до нього, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає до задоволення, з таких підстав.

Відомості щодо досудового розслідування внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України.

Органом досудового розслідування не встановлено особу (осіб), яка вчинила злочин, передбачений ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 ККУкраїни.

Отримати вказані відомості неможливо без інформації, яка знаходиться у Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_5 », МФО НОМЕР_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, вказана інформація, згідно з п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України відноситься до охоронюваної законом таємниці, яка може бути отримана на підставі ухвали слідчого судді, про тимчасовий доступ до речей і документів, згідно зі ст. 159 КПК України.

У клопотанні прокурора зазначено: короткий виклад обставин злочину, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація злочину із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; інформація доступ до якої планується отримати; підстави вважати, що інформація перебуває або може перебувати у володінні відповідної юридичної особи; значення цієї інформації для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цій інформації, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частина шоста статті 163 КПК України, передбачає, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

В судовому засіданні встановлено наявність достатніх підстав вважати, що вказана у клопотанні інформація перебуває або може перебувати у розпорядженні відповідної юридичної особи; сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, становлять собою охоронювану законом таємницю. При цьому, в судовому засіданні встановлено можливість використання, як доказів відомостей, що містяться в цій інформації, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації.

З огляду на викладене, слідчий суддя задовольняє клопотання прокурора .

Слідчий суддя, визначає строк дії ухвали, який становить один місяць.

Початок строку дії ухвали обчислювати з 20.04.2018 року, закінчення строку дії ухвали 20.05.2018 року.

Одночасно, слідчий суддя роз`яснює, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Керуючись ст.ст. 159-163 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури юриста 2 класу ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України задовольнити.

Надати прокурору Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області юристу 2 класу ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до інформації про рух грошових коштів по рахунку ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме до наступних документів:

-платіжних документів, складених щодо надходження та списання коштів (рух коштів) по рахунку № НОМЕР_1 , що належить ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_2 ) на паперових та електронних носіях із зазначенням часу та реферансу трансакції, дати, суми, призначення платежів, назви і коду ЄДРПОУ контрагентів, номери рахунків на який відправлено та з якого надійшли кошти, за весь період співпраці банка та клієнта;

-касових чеків, які були складені під час видачі готівкових коштів;

-карток зі зразками підпису та печатки;

-копій паспортів службових осіб ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

-відомостей про власників;

-анкет юридичної особи;

-заяв на відкриття поточного рахунку;

-наказів (протоколів загальних зборів) про призначення на посади службових осіб ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

-наказів про встановлення лімітів каси;

-заяв на отримання чекових книжок;

-заяв на замовлення готівкових коштів;

-довіреностей на отримання готівкових коштів;

-видаткових касових ордерів про використання готівки;

-договорів щодо автоматизованого обслуговування поточного рахунку з обов`язковим зазначенням ІР-адреси з якої були зроблені сеанси зв`язку, дати, часу та номеру телефону з якого було зроблено дзвінок, що знаходиться у володінні Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_5 », МФО НОМЕР_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 із наданням можливості прокурору Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області юристу 2 класу ОСОБА_3 зробити її копії.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Початок строку дії ухвали обчислювати з 20.04.2018 року.

Закінчення строку дії ухвали 20.05.2018 року.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до суду апеляційної інстанції продовж п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73714891
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000823 від 04.12.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —367/127/18

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 30.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Гайдай Р. М.

Ухвала від 30.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Гайдай Р. М.

Ухвала від 01.08.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 20.04.2018

Кримінальне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні