Рішення
від 25.04.2017 по справі 335/12881/16-ц
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/12881/16-ц 2/335/456/2017

Р І Ш Е Н Н Я І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И 25 квітня 2017 року місто Запоріжжя Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Бойка О.Ю., при секретарі Крижко Я.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Запорізької міської ради про відшкодування завданої шкоди, - встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, уточненим в процесі розгляду справи, в якому зазначив, що 24.05.2016 року о 21-45 годин на ділянці проїзної частини вул. Тиражна в м. Запоріжжя, розташованій на відстані 3,4 м від електроопори №64, за участю водія ОСОБА_1, який керував автомобілем Honda Accord , реєстраційний номер НОМЕР_1 у напрямку вул. Бородінської, біля АЗС Укрнафта , скоєна дорожньо-транспортна пригода внаслідок наїзду на яму глибиною, 0,2 м, яка була розташована на проїзній частині. В результаті ДТП автомобіль отримав значні механічні пошкодження, вартість відновлювального ремонту згідно висновку №855 спеціаліста-автотоварознавця становить 91678,72 грн. Просить стягнути з відповідача завдану матеріальну шкоду в розмірі 92478,72 грн., моральну шкоду в розмірі 10000 грн. та судові витрати.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, з підстав зазначених в позовній заяві, просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечив проти позову, з підстав зазначених в письмових запереченнях долучених до матеріалів справи, додатково пояснив, що ділянка дороги на якій сталась пригода, знаходиться під наглядом районної адміністрації, тому Запорізька міська рада є неналежним відповідачем по даній справі.

Вислухавши пояснення осіб, що приймали участь у справі, дослідивши матеріали справи та надавши їм оцінку в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають залишенню без задоволення з наступних підстав.

За змістом ст.213 ЦПК України , рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Відповідно до вимог ст.214 цього Кодексу - під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються;чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

За правилами ст.1166 ЦК України , майнова шкода відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв'язок та є вина зазначеної особи.

Частиною 1 ст.1172 ЦК України передбачено, що юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.

Таким чином, для застосування положень ст.ст. 1166 , 1172 ЦК України необхідно довести, що шкоду позивачу завдано саме неправомірними діями чи бездіяльністю особи, на яку покладається відповідальність відшкодувати шкоду, а саме необхідна наявність таких складових елементів як: а) протиправна поведінка; б) настання шкоди; в) прямий причинний зв'язок між першим та другим елементами та г) вина завдавача шкоди.

Судом встановлено, що 24.05.2016 року о 21-45 годин на ділянці проїзної частини вул. Тиражна в м. Запоріжжя, розташованій на відстані 3,4 м. від електроопори №64, за участю водія ОСОБА_1, який керував автомобілем Honda Accord , реєстраційний номер НОМЕР_1 у напрямку вул. Бородінської, біля АЗС Укрнафта , скоєна дорожньо-транспортна пригода внаслідок наїзду на яму глибиною, 0,2 м., яка була розташована на проїзній частині. В результаті ДТП автомобіль отримав значні механічні пошкодження (а.с.26-27).

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що сталась 24.05.2016 року, автомобіль Honda Accord , реєстраційний номер НОМЕР_1, зазнав механічних ушкоджень. Згідно з висновком спеціаліста №855 по автотоварознавчому дослідженню від 07.06.2016 року, вартість заподіяної матеріальної шкоди, завданої власнику автомобіля, складає 91678,72 грн. (а.с.6-13).

Як вбачається з рапорту від 24.05.2016 року інспектора УПП м. Запоріжжя ДПП НП України автомобіль Honda Accord , реєстраційний номер НОМЕР_1, отримав механічні ушкодження в результаті наїзду на перешкоду (вибоїну в проїзній частині (а.с.20-21).

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_2 пояснив, що 24.05.2016 року о 21-45 годин перебував пасажиром в автомобілі Honda Accord , реєстраційний номер НОМЕР_1, під керуванням ОСОБА_1, біля АЗС Укрнафта автомобіль втрапив у вибоїну на дорозі внаслідок чого автомобіль було пошкоджено.

Статтею 1 ЗУ Про автомобільні дороги визначено, що автомобільна дорога - це лінійний комплекс інженерних споруд, призначений для безпечного, безперервного та зручного руху транспортних засобів.

Пунктом 2 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1994 №198 , передбачено, що ремонт і утримання дорожніх об'єктів, що перебувають у загальнодержавний власності, здійснюється дорожньо-експлуатаційними організаціями, які належать до сфери управління Укравтодору, а тих, що перебувають у комунальній власності - відповідними комунальними дорожньо-експлуатаційними організаціями.

За змістом п.2 Єдиних правил, користувачами дорожніх об'єктів є учасники дорожнього руху, власники та користувачі земельних ділянок, які знаходяться в межах смуги відчуження автомобільних (позаміських) доріг, малих архітектурних форм та інженерних комунікацій і споруд, розташованих в межах смуги відчуження автомобільних доріг або червоних ліній міських вулиць і доріг.

Згідно з вимогами ст.9 Закону України Про дорожній рух , до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць належить, у числі іншого, своєчасне виявлення перешкод дорожньому руху та їх усунення, а в разі неможливості - невідкладне позначення дорожніми знаками, огороджувальними і направляючими засобами.

Пунктом п.11 Єдиних правил встановлено, що власники дорожніх об'єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації зобов'язані постійно контролювати експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об'єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі, а за неможливості це зробити - невідкладно позначити їх дорожніми знаками, сигнальними, огороджувальними і направляючими пристроями відповідно до діючих нормативів або припинити (обмежити) рух.

Відповідно до п.п. 6.9.1.1 Правил благоустрою території міста Запоріжжя, затверджених рішенням Запорізької міської Ради №41 від 22.06.11 року, ремонт і утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, правила користування ними та їх охорони здійснюється відповідно до Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони .

Згідно п.п 4.2.3 Положення про районну адміністрацію Запорізької міської ради №29 від 22.06.11 року зі змінами від 25.08.2016 року районні адміністрації Запорізької міської ради здійснюють контроль та догляд за утриманням та капітальним ремонтом об'єктів та споруд благоустрою, малих архітектурних форм, доріг, тротуарів та пішохідних доріжок та надання пропозицій з цих питань.

В ході судового розгляду встановлено, що автодорога по вул. Тиражній у м. Запоріжжі, за рішенням Запорізької міської ради від 21.04.2011 року №188/53 Про передачу майна комунальної власності в оперативне управління районної адміністрації Запорізької міської ради по Ленінському району передана в управління та перебуває на балансі районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району (а.с.70-71).

Наслідком ДТП що мала місце 24.05.2016 року о 21-45 годин за участі позивача, як встановлено висновком перевірки, що проводилася Управлінням патрульної поліції у м. Запоріжжя ДПП, стало незадовільне утримання вулично-шляхової мережі у Дніпровському районі м. Запоріжжя (а.с.15-17).

Відповідальною особою за належне утримання вулично-шляхової мережі Дніпровського району м. Запоріжжя призначено заступника голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району - ОСОБА_3 (а.с.16).

Таким чином, виходячи з засад цивільної відповідальності за завдану майнову шкоду, суд доходить висновку, що позов заявлено не до тієї особи з чиєї вини була завдана шкода позивачу, як наслідок позов задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, -

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Запорізької міської ради про відшкодування завданої шкоди - залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання скарги до Апеляційного суду Запорізької області через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя протягом десяти днів з дня його проголошення. У разі якщо рішення було ухвалено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: О.Ю.Бойко

Дата ухвалення рішення25.04.2017
Оприлюднено02.06.2017
Номер документу66824288
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування завданої шкоди

Судовий реєстр по справі —335/12881/16-ц

Ухвала від 05.01.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Рішення від 18.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Подліянова Г. С.

Рішення від 18.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Подліянова Г. С.

Ухвала від 12.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Подліянова Г. С.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Подліянова Г. С.

Ухвала від 06.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Подліянова Г. С.

Рішення від 25.04.2017

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

Рішення від 25.04.2017

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

Ухвала від 09.12.2016

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

Ухвала від 24.11.2016

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні